Novi neočekivani dioničar u jeku krize u Đuri Đakoviću

Autor: Marija Brnić , 29. listopad 2019. u 06:12
Dok radnici čekaju plaće, u brodskoj grupaciji došlo do preslagivanja vlasništva/Ivica Galović/PIXSELL

Iz CERP-a kažu da je paket od 8,70% uz još neke dionice iz portfelja odobren lani, ali je sad realiziran zbog žalbe.

Osim Nenada Bakića, grupacija Đuro Đaković ima još jednog značajnijeg pojedinačnog dioničara, Ivana Božidara Ivanovića.

Uprava slavonskobrodske tvrtke koja je u jeku financijske krize, izvijestila je jučer putem burze da je Ivanović stekao paket dionica od 8,70 posto prijenosom od CERP-a. Zašto je država, koja je imala sveukupno nešto manje od 38 posto dionica, baš u ovom trenutku otpustila dio svog udjela? 

Nasljednik
Sudeći po objašnjenju iz CERP-a,  posrijedi je koincidencija, jer je u okviru obeštećenja prijašnjih vlasnika za imovinu oduzetu u komunističkom sustavu Ivanoviću ovaj paket dionica odobren odlukom o ustupanju koja je usvojena na sjednici Upravnog vijeća još u prosincu prošle godine. Dionice Đure Đakovića nisu bile i jedine kojima mu je, kao nasljedniku, država pružila naknadu, a uz što je vezan i razlog zbog kojega je ta odluka tek sada realizirana.

Jedna od tvrtki čije je dionice Ivanović trebao steći, Metalmineral iz Kerestinca, uložila je žalbu, koja je tek nedavno riješena. Stoga je i Ivanović za cijeli paket "preuzeo" tek sada. Osim u Đuri Đakoviću, na ime obeštećenja za oduzetu imovinu dobio je dionice i udjele ukupne nominalne vrijednosti 44 milijuna kuna, među ostalim 1,41 posto dionica Božjakovine, 2,25 posto u Chromos – boje i lakovi, 8,07 posto u Dubrovačkim podrumima, 26,3 posto u Gramat Loris, 1,21 posto Hotelima Tučepi, 3,41 posto u PGM Ragusa, 21,58 posto Poljoopskrba Tehno, 8,54 posto Požeškoj dolini, 2,03 u MTČ-u. 

Obiteljski brodarski biznis
Novi dioničar na hrvatskom tržištu kapitala inače je državljanin Ujedinjenog Kraljevstva i čelni čovjek londonske tvrtke Ivanovic @ Company Limited, koja se bavi pružanjem usluga u brodarskoj industriji.

Njegov otac je Ivan Stevan Vane Ivanović, koji je u polovni svijet ušao preuzevši brodarski biznis svoga očuha Božidara Banca. Vane Ivanović bio je veliki zagovornik jugoslavenstva, financirao je i osnivanje Jugoslavenskog odbora 1915., ali je kasnije bio i žestok protivnik komunističkog režima. Uoči raspada SFRJ lobirao je protiv osamostaljivanja naroda, ali je ipak 1991. zatražio hrvatsko državljanstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close