Nove registarske tablice s oznakama EU i hrvatskim grbom od Nove godine

Foto: MUP Foto: MUP

Prvotni rok za primjenu novih tablica bio je 1. srpnja, ali on je zbog peripetija nakon natječaja prolongiran.

Od Nove godine, kako neslužbeno doznaje Večernji list, u primjenu bi trebale stići nove registarske pločice za motorna vozila s oznakama Europske unije.

Prvotni rok za primjenu novih tablica bio je 1. srpnja, ali on je zbog peripetija nakon natječaja prolongiran.

Podsjetimo, u tri nagrađena izvedbena rješenja nije bilo hrvatskog grba koji policija nije zahtijevala prije natječaja, ali se naknadno predomislila. U sve se uplela politika, nakon što je HDZ kritizirao izbacivanje grba s tablica, vladajući su popustili i inzistirali da dizajneri promijene svoja rješenja i uklope grb u nove registracije. Kako se MUP nije uspio dogovoriti s autorima prvo i drugonagrađenog rješenja, odabrano je treće riječkog arhitekta Gordana Resana.

– Nije točno da su prvi i drugi odustali zbog toga što nisu htjeli mijenjati dizajn. Oni su pokušali izraditi potrebne alate, ali nisu uspjeli. To je tehnički zahtjevno, a mi smo bili sposobni to učiniti. Sve alate za izradu tablica i obradu lima sa svim detaljima za izradu naljepnica i brojeva s novim dizajnom uspjeli smo nedavno završiti i predali smo ih MUP-u. Sada je na njima da krenu u tehničku izradu prešanja i otiskivanja novih tablica – rekao nam je Resan.

Nove će registracije sadržavati europski logo, odnosno oznaku EU i međunarodnu oznaku države HR na lijevoj strani pločice, slovnu oznaku registracijskog područja, brojčano-slovnu oznaku te grb Republike Hrvatske na desnoj strani pločice – kažu u MUP-u.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (6)
 • Kirin
  Kirin 23:14 27.10.2015.

  Super je pod egidom modernizma gubiti prepoznatljivost i identitet! Možda samo nekim polutanima iz 23. stoljeća. Što mi to još imamo prepoznatljivo osim kockica (grba) i blesavog premijera? Ili možda znak Vegete?

 • Pero7
  Pero7 21:52 27.10.2015.

  Damir2000 :

  “ Da i od ovog nebi pravili problem uzmimo primjer tablice iz Velike Britanije ako je njima dobra što nebi bila i nama.”

 • Pero7
  Pero7 13:50 26.10.2015.

  Obrisali su YouTube misleći da neće nigdje biti traga da su tražili u Saboru da se uz Lijepu Našu izvodi i Hej Slaveni!

  Gordana Grbić, glasnogovornica SDP-a, u Saboru je žalila za jugoslavenskom himnom ‘Hej Slaveni’, te zahtjevala da se uz hrvatsku himnu, ‘Lijepa naša’, izvodi i jugoslavenska himna.

  SDP U SABORU TRAŽIO DA SE OSIM HIMNE LIJEPA NAŠA IZVODI I HIMNA HEJ SLAVENI:

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/80404-video-pogledajte-kako-se-sdp-ovka-gordana-grbic-cak-i-1990-javno-borila-protiv-izvodenja-hrvatske-himne.html [dnevno.hr]

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!