Nova pravila za ulaganja mirovinskih fondova: Ludost ili genijalna ideja?

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Reakcije na ideju ministra Pavića da se mirovinskim fondovima omoguće ulaganja u startupove vrlo su podijeljene, ali se stručnjaci slažu barem u jednom - riječ je vrlo rizičnom poslu

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić priprema zakonsku odredbu koja bi obveznim mirovinskim fondovima trebala omogućiti ulaganja u startupove. Plan je da se mirovincima omogući ulaganje oko 100 milijuna kuna, odnosno do 0,2 posto vrijednosti imovine fondova A kategorije koji veći dio portfelja ulažu u dionice, pa su i najrizičnija kategorija mirovinskih fondova, i do 0,1 posto imovine iz B fondova u kojima štedi najveći broj osiguranika.

“To je ludost”, prvi je komentar Vedrana Antoljaka za portal Prvi plan, vlasnika naše vodeće konzultantske tvrtke Sense Consulting. Ulaganja u startupove su, naime, najrizičnija ulaganja, a mirovinski fondovi s druge strane vode jednu od najkonzervativnijih politika ulaganja budući da akumuliraju cjeloživotnu štednju radnika za starost. Stoga u većini europskih zemalja mirovinskim fondovima nisu dozvoljena ulaganja u startupove. Jednostavno, prerizična su.

Prema Antoljakovom iskustvu, koje se temelji na preko 700 pregledanih potencijalnih startupova u koje je osobno ili putem tvrtke razmišljao uložiti (a u neke je i uložio), od 100 investicija u startup, njih 90 propadnu u prvoj godine. Od preostalih 10, osam ih propadnu nakon dvije do tri godine, a eventualno dva startupa dođu u fazu održivog poslovanja.

Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta također misli da je takvo ulaganje pogrešno.

"Mirovinski fondovi moraju imati konzervativnu strukturu ulaganja i nije njihov posao da ulažu u startupove. Postoje drugi ulagači, kao što su equity fondovi, koji su specijalizirani za takva ulaganja", kaže Nestić. Mišljenja ostalih stručnjaka su podijeljena, ali ulaganje fondova u startupove ni jedan nije podržao bez rezerve.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari (10)
 • zlocesti
  zlocesti 15:23 16.11.2018.

  Ovo je veleludost !
  I to je još blaga riječ.
  Tridesetak godina sam radila puno i dobro, i neka sam, tko mi kriv….za sada ovo
  Spalionica je riječ koju sam naučila na ZSE, a ne na kolegiju Ekologija

 • DonJuan
  DonJuan 6:46 16.11.2018.

  To će omogućiti fond menadžerima da nafutraju firme svojih prijatelja… kao jedan uvaženi koji financira projekt svog frenda sa “čarobnim napitkom” u limenci.

  Zna se da je projekt njegov. Al lakše je paliti tudji novac, a za svoj kupovati i graditi nekretnine po Istri, Kvarneru, vinograde po Pelješcu i sl.

 • VasIsusK
  VasIsusK 7:54 15.11.2018.

  Neodgovorna i krajnje debilna ideja.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve