Noćenja nisu dobra mjera turizma

Autor: Bernard Ivezić , 20. ožujak 2018. u 22:00
Sudionici konferencije 3T Tourism, Travel & Tech/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Znam za hotel na par koraka od plaže gdje na recepciji koriste A3 papir i olovku, kaže Mišulić iz Rentlija.

Od praćenja gužvi u Dubrovniku tijekom sezone, preko praćenja navika turista u Splitu ili sličnog projekta praćenja turista u Zagrebu tijekom prošlog Adventa.

U Hrvatskoj postoji cijeli niz projekata digitalne transformacije turizma, pokazala je konferencija 3T Tourism, Travel & Tech što se u utorak održala u Zagrebu. Goran Rihelj, turistički konzultant s portala HrTurizam.hr kaže da treba više takvih projekata gdje je u fokusu destinacija.

Fokusirati se na destinacije
"Kod nas se statistike bave brojem noćenja, kao da bi naglasak trebao biti na prodaji smještaja, a zapravo se trebamo fokusirati na destinacije te priče i podatke o njima", kaže Rihelj. Zoran Kasum, partner u tvrtki Hotels & Destinations Consulting, kaže da u turizmu unazad godinu dana veliki pomaci dolaze zbog popularizacije blockchaina. "Već je sada očito da će ta tehnologija utjecati na korporativna putovanja, jer u tom segmentu uvijek imate posrednike. Utjecat će i na AirBnB.

U avioprijevozu imate disruptora koji koristi blockchain Windig Treea s kojim već surađuju Lufthansa, Swiss Air i Austrian, ali i Nordic Choice Hotels. A imate i najavu Ryanaira, koji želi biti Amazon za letenje pa već radi jedan takav projekt u Španjolskoj", kaže Kasum. Marko Mišulić, direktor Rentlija, kaže da je teško pričati o nadolazećim tehnologijama, dok se ne postavi temeljna infrastruktura u turizmu.

Strah od modernizacije
"Znam za hotel na par koraka od plaže gdje na recepciji koriste A3 papir, olovku i gumicu ili, pak, za velike hotele koji o gostima znaju tek koliko imaju godina, odakle su i koliko imaju djece. To danas nije dovoljno", upozorava Mišulić. Stjepko Varga iz MMC-a kaže da prvo trebamo ljude koje žele podatke koje bi im dala tehnologija. "Mnogi se boje da bi onda nešto morali raditi", zaključuje Varga.

Komentirajte prvi

New Report

Close