Nizozemski ulagač tuži Hrvatsku zbog blokade projekta u Koprivnici

Autor: Marija Brnić , 21. siječanj 2016. u 07:34
Projekcija projekta TEKI

Hrvatska je na slučaju projekta TEKI pokazala da kroz institucije i tvrtke u svom vlasništvu opstruira projekte, tvrde Nizozemci.

Pred mjesec dana Ministarstvo gospodarstva dobilo je obavijest nizozemskog ulagača Amlyn Holding da pred Europskim arbitražnim sudom pokreće tužbu protiv Hrvatske i traži obeštećenje zbog blokiranja njihovog ulaganja u gradnju termoelektrane na drvnu biomasu u Koprivničkom Ivancu.

Riječ je o projektu koji je pod imenom TEKI Amlyn pokrenuo još 2009., potaknut pozivima Hrvatske da je otvorena za ulaganja u "zelenu energiju". Elektrana je trebala biti jedna od najvećih na biomasu u Hrvatskoj, kapaciteta 20 MW, u koju je predviđeno ulaganje 85 milijuna eura, a trebalo je otvoriti 150 novih radnih mjesta. No, od samog početka projekt je nailazio na blokade, od lokalnih do državnih razina. Preko tvrtke koju su osnovali u Hrvatskoj, E2G, u šest godina uloženo je više od 8 milijuna eura u kupnju zemljišta za pogon i ishođenje potrebnih lokacijskih i građevinskih dozvola, te ostale dokumentacije za projekt.

Prve opstrukcije i promjene regulative počele su s natječajem za kupnju biomase od Hrvatskih šuma, koja je jedini dobavljač za 160 tisuća tona potrebne im biomase. Borba za ugovor trajala je godinama, jer su natječaji poništavani i prolazili su dugotrajne procedure. Zadovoljenjem uvjeta 2011. su konačno krenuli u realizaciju najvažnijeg dijela posla – dobivanje ugovora o otkupu energije (PPA) kojeg potpisuje HROTE. Da bi se to pak ostvarilo bilo je potrebno prijaviti projekt HERA-i za Prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača energije. Njega je projekt TEKI dobio u proljeće 2012., a dva mjeseca kasnije potpisan je i PPA s HROTE-om.

U priču se uključio i EBRD, koji je pokrenuo proceduru financiranja TEKI-a. I kada se činilo da projekt kreće prema realizaciji, mijenjaju se kriteriji za ugovor za biomasu, tako da je minimalna godišnja učinkovitost postrojenja dignuta na 50 posto, a kako je planirana na 37 posto, ulagač je morao promijeniti koncept elektrane da bi osim struje mogla isporučivati i toplinsku energiju. To inače nije bio niti uvjet u potpisanom PPA. Takva prenamjena elektrane zahtijeva i novu lokacijsku dozvolu, nove procjene utjecaja na okoliš i dokumentaciju za kontrolu prevencije integriranog zagađenja. Kako se kasnilo, a curili su rokovi početka izgradnje iz HERA-inog rješenja, te rokovi iz ugovora za biomasu, ulagač se obraća Ministarstvu gosopodarstva.

Apelirao je i EBRD, a u ljeto 2014. održan je i sastanak u Ministarstvu, no mjesec dana potom stiže "hladan tuš" – obavijest HROTE-a da je PPA poništen jer je HERA-ino prethodno rješenje o statusu povlaštenog proizvođača isteklo. To je poništenje, kako pojašnjava nizozemski ulagač, rezultat izmjene regulative, a rezultat svega je povlačenje EBRD-a i još nekih partnera iz projekta. U međuvremenu je investitor dobio nove dozvole, ali ne i novi PPA.  

"Republika Hrvatska je na slučaju projekta TEKI pokazala je da je loš partner stranim investitorima te je kroz svoje institucije i tvrtke u državnom vlasništvu spremna opstruirati projekte koji donose nova radna mjesta, zadovoljavanje ciljeva na području obnovljivih izvora energije i ulaganja desetaka milijuna eura. Svjedoci smo da se niti ulaskom u EU situacija u Hrvatskoj nije promijenila, a investicijska klima ostala je izuzetno neuređena, čak bez traga najave da se išta pokušava popraviti", navode u izjavi za Poslovni dnevnik iz Amlyna.

Sve obveze prema Hrvatskoj, dodaju, uredno su ispunili, a ugroženi "nisu samo poslovni ugovori, nego i Ugovor o promociji i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Hrvatske i Kraljevine Nizozemske. Hrvatska država, po proceduri, ima još dva mjeseca za očitovanje na najavu pokretanja tužbe, a iz Amlyna, ogorčeni nakon svega poručuju: "jedino što nam preostaje jest zadovoljštinu tražiti pred Međunarodnom arbitražom".

Komentari (5)
Pogledajte sve

I bitno je naglasiti da bi to bilo na zemljistu druge opcine a ne opcine Koprivnica… također je činjenica da je investicija stala jer država nije htjela prodati trazenu parcelu gdje su trebali biti plastenici koji bi se grijali od proizvedene topline ( time bi bilo 50% )…ali država nije htjela prodati zbog Podravke i Belupa….i naravno da nije kad ne znam na koju foru su ovi radili Nizozemci projekt spalionice par stotina metara od Belupa HALOOOO i Tvornice djecje hrane .. hahah Green my ass … ak im je do ulaganja zakaj nisu ulozili 85 milijuna u dizalice topline ulozili, pa opce je poznato da je Podravina na termalnim vodama

U tekstu nije napisano ono najbitnije, a to je da su oni htjeli raditi spalionicu par stotina metara od Belupa ( ako ne znate pitajte nekog farmaceuta kakvi moraju biti uvjeti u tvornici lijekova), par stotina metara od tvornice djecje hrane… pa HVALA bogu da nisu gradili tamo… Bas me zanima dal bi u Nizozemskoj gradili u neposrednoj blizini farmaceutske proizvodnje i djecje hrane spalionicu … Ima oko koprivnice ohohooo lokacija di su mogli graditi, onaj koji stvarno hoce ulagati i stvarati, investirati, onda ne unistava tuđe investicije ( ne govorim o konkurentnosti nego direktno unistavalje ) i mogli su izabrati neku drugu lokaciju, ima slobodnog zemljista kolko oces

“Svjedoci smo da se niti ulaskom u EU situacija u Hrvatskoj nije promijenila, a investicijska klima ostala je izuzetno neuređena, čak bez traga najave da se išta pokušava popraviti”.

Pa jeli ima netko tko stvarno misli da smo mi za EU?

Katastrofa…nije prva ali se nadam da je posljednja. Dokle god dužnosnici koji rade ovakve stvari ne budu odgovarali osobno a ne se skrivali iza institucije, biće ovakvih malverzacija u nečiju štetu a nečiju korist.

New Report

Close