Nitko ih ne želi završiti: Ovih 19 srednjoškolskih smjerova nije upisao niti jedan učenik

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dok je u pojedinim školama vladala borba za svako mjesto, dio srednjoškolskih programa na netom završenom upisnom roku nije odabrao niti jedan školarac.

Završen je ovogodišnji ljetni rok za upis u srednje škole. I dok se u pojedinima tražilo mjesto više, čak 19 srednjoškolskih programa nije odabrao niti jedan učenik. Riječ je uglavnom o pomoćnim strukovnim zanimanjima.

Mjesec srpanj za osmaše je vrlo stresan jer je to vrijeme da donesu odluku o srednjoškolskom usmjerenju. Nakon završetka odabira škola u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole 13. srpnja objavljene su i konačne ljestvice upisa u srednje škole na ovogodišnjem ljetnom roku.

I dok je u pojedinim školama vladala borba za svako mjesto, dio srednjoškolskih programa na netom završenom upisnom roku nije odabrao niti jedan školarac. Prema podacima koja je za Srednju.hr ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riječ je o 19 srednjoškolskih smjerova u 13 županija i Gradu Zagrebu.

Među smjerovima u koja nije upisan niti jedan učenik prevladavaju pomoćna strukovna zanimanja poput pomoćnog pekara, stolara, vrtlara te kuhara, slastičara, alatničara, cvjećara...

Kako nada uvijek umire posljednja, tako i dalje postoji šansa da netko od budućih srednjoškolaca zasjedne u te klupe. Osmaši koji se nisu uspjeli upisati u srednju na ljetnom upuisnom roku, sreću mogu okušati na jesenskom. Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijave programa na tom drugom roku počinju 21. kolovoza. Učenici programe biraju od 27., a konačne rang liste bit će objavljene 29. kolovoza.

Komentari (3)
 • neo
  neo 23:46 18.7.2019.

  pa kakva je to škola za pomoćnog stolara…školuješ se da cijeli život majstoru dodaješ čekić i čavle?!?! Pa ja ne mogu vjerovati da je netko osmislio takvu školu i što tamo konkretno uče. Ispada da je to škola za da cijeli život budeš NKV ..

 • viewer
  viewer 19:30 18.7.2019.

  Nije stolar majstor nego kalfa. Znači, loše prevedeno.

 • neo
  neo 16:49 18.7.2019.

  kakvo je to zaimanje pomoćni stolar

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve