‘Nisam iznenađen što se ta prožvakana tema upravo sada aktualizira’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2013. u 09:41
Veljko Ostojic.Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Bivši vlasnici zemljišta tvrde kako su spomenuto zemljište 2004. prodali obitelji sadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića, koji je tada bio član Poglavarstva Istarske županije.

Ministar turizma Veljko Ostojić ustvrdio je danas kako osobno nije kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale, dodavši kako nije iznenađen što se ta „prožvakana“ tema upravo sada pokušava aktualizirati, s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnaša.

HTV je sinoć izvijestio kako DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju "uključen ministar turizma Veljko Ostojić".

Ostojić je u današnjem priopćenju naglasio kako je projekt na lokaciji Škvačota u Balama već više puta bio tema medijskih napisa zbog čega su poslove na projektu provjerile i nadležne institucije koje u proteklih osam godina – od 2004. do danas – nisu utvrdile nikakve nepravilnosti.

"Očekujem od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima. S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji. Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale", ističe Ostojić.

Podsjeća da je navedenu lokaciju u Balama 2004. kupila njegova šogorica s idejom da poslovanje restorana i hotela „Vallsabion“ u Pješačanoj uvali, koji je vodila zajedno s njegovom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva, proširi na novi boutique hotel „Vallsabion 2“ na spomenutoj lokaciji u Balama. S idejom ostvarenja tog cilja započete su još 2004. pripremne aktivnosti za realizaciju projekta: izrada idejnog rješenja, izrada feasibility studije, priprema projektne dokumentacije i drugih, dodaje.

Ministar kaže kako je Općina Bale sukladno strategiji razvoja općine 2006. donijela prostorni plan kojim se na navedenoj lokaciji dopušta isključivo turistička djelatnost s ciljem daljnjeg razvoja Bala kao turističke destinacije. U vrijeme kada je općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan od 11 vijećnika, njih 7 je bilo iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina (kasnije Ladonja) a samo 2 vijećnika iz redova stranke u kojoj je član – IDS-a.

"Vjerujem da je javnost upoznata s odnosima IDS-a i Plinia Cuccurina odnosno Ladonje te da nema potrebe da se po tom pitanju išta dalje pojašnjava. Toliko o insinuaciji da se na takve odluke moglo utjecati izvan Bala", kaže Ostojić.

Dodaje kako se zemljište unosi u temeljni kapital tvrtke Skvačota d.o.o. s ciljem realizacije projekta. Imajući u vidu kapacitete navedenog projekta i strukovno visoke postavljene standarde za izgradnju boutique hotela, procjena vrijednosti investicije iznosila je oko 20 milijuna eura. Taj je iznos bio preveliki zalogaj za financijske mogućnosti postojeće tvrtke, a s obzirom na nestabilnost financijskih tržišta jedina opcija je bila potražiti novog investitora za projekt hotela. Tako je 2007. projekt prodan investitorima koji ga i dalje razvijaju te se nadam da će Bale i Istra na navedenoj lokaciji uskoro dobiti svoj prvi boutique hotel, stoji u priopćenju ministra Ostojića.

HTV je u sinoćnjem Dnevniku objavio kako bivši vlasnici zemljišta, obitelj Mitton, tvrde kako su spomenuto zemljište 2004. prodali obitelji sadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića, koji je tada bio član Poglavarstva Istarske županije. Ostojićeva obitelj, objavio je HTV, 2004. je kupila spomenuto zemljište za 860 tisuća kuna, a nedugo zatim to područje je urbanizirano te je cijena zemljišta 'skočila' na 25,6 milijuna kuna.

Glasnogovornica DORH-a Mihaela Mihordin sinoć nije mogla potvrditi vodi li DORH istragu u spomenutom slučaju, rekavši kako "DORH, u skladu sa zakonskim odredbama, ne potvrđuje vodi li se bilo kakva istrage o bilo kojem slučaju".

Komentirajte prvi

New Report

Close