Ni rekordna popunjenost u rujnu prihodom ne može nadoknaditi srpanj

Autor: Marija Crnjak , 25. kolovoz 2014. u 22:00
Zakasnjelu turističku gužvu, tek u kolovozu, prihodom će platiti i hotelijeri/Duško Marušić/PIXSELL

Srpanj i kolovoz nose nam 50 posto godišnjeg prihoda, ako se to propusti, nema popravka, kaže Jako Andabak iz Bluesun hotela.

Ni rekordna popunjenost turističkih kapaciteta u rujnu i listopadu ove godine neće uspjeti nadoknaditi rupe u glavnoj sezoni, jednostavno zato što su u rujnu cijene niže i za 50 posto, i to na razini cijelog Mediterana.

Zbog toga bi teško rast u posezoni ove godine mogao utješiti one koji su u srpnju goste gotovo brojali na prste, ističu turistički profesionalci koji očekuju pad turističkog prihoda. Kako će to izgledati na razini države, teško je zasad reći jer Porezna uprava i Ministarstvo turizma još zbrajaju turistički prihod ostvaren u srpnju. Optimizma nema pogleda li se statistika o broju noćenja na Jadranu, koji je u srpnju pao za gotovo tri posto u odnosu na prošlu godinu. Štoviše, u Istri je za sedam posto pao i broj dolazaka i noćenja, a Istra inače ostvaruje trećinu ukupna turističkog prihoda zemlje. Iako je Dalmacija imala najbolje fizičke pokazatelje, mnoge hotelske kuće u srpnju su zbog niza okolnosti imale pad koji će teško nadoknaditi.

 

30-50posto

padaju cijene smještaja u rujnu

"U srpnju smo imali ozbiljnu rupu, posebno u objektima u kojima su se ranije odmarali Rusi, čiji je broj znatno pao. Najave za rujan su dobre, ali nema tog dobrog rujna koji može popraviti lošiji rezultat u sezoni jer su cijene znatno niže", objašnjava Jako Andabak, većinski vlasnik i predsjednik Uprave Bluesun hotela. S obzirom na to da se cijene u turizmu formiraju na temelju razine popunjenost, Andabak objašnjava da bi cijene u rujnu mogle biti više eventualno ako bi hoteli bili na razini 60-70 posto popunjenosti, što je daleko od realnosti. "Srpanj i kolovoz nose 50 posto našeg godišnjeg prihoda, ako se to propusti, nema popravka", kaže Jako Andabak. Iako je u srpnju Splitsko dalmatinska županija imala rast noćenja od pet posto, a kolovoz je navodno također dobro popunjen, privatni iznajmljivači, čiji je broj ove godine znatno porastao, ne trljaju ruke. Ana Popović, predsjednica udruge privatnih iznajmljivača "Hvare moj" očekuje da će privatni sektor u ovoj godini imati manji prihod nego lani.

"U rujnu su cijene niže od 30 do 50 posto, to je jednostavno razdoblje pada potražnje, a ponuda je ista. Riječ je o onoj poznatoj "daj što daš", jer dolazi duga zimska stanka i strepnja kako platiti troškove, održati i sanirati objekt. Financijski rezultati sigurno će biti loši jer cijene snižavamo samo mi, a svi prateći troškovi rastu", ističe Ana Popović. Dodaje da u posezoni prednost imaju hoteli, kojima je poslovanje olakšano jer imaju jaču logističku podršku, odgode plaćanja. "Mi u obiteljskom smještaju tad iznalazimo mogućnosti i mjesto na tržištu s cijenama koje su na granici profitabilnosti, a često i niže od toga", zaključuje Popović.

Komentirajte prvi

New Report

Close