Nezaposlenost dosegnula 18,1%, zaposlenih tek 35,4%

Autor: Petra Bulić/VLM , 26. lipanj 2013. u 22:00
Do posla teže nego u većini članica EU.../PIXSELL

Sve manje stanovnika traži posao: stopa aktivnosti spustila se sa 44,6 posto u prvom kvartalu lani na 43,3 posto u istom razdoblju 2012.

Stopa anketne nezaposlenosti dosegnula je u prvom tromjesečju 18,1 posto, što je za gotovo dva postotna boda više nego u istom razdoblju lani, pokazuju prvi rezultati Državnoga zavoda za statistiku.

Naime, u prvom kvartalu lani nezaposlenost je iznosila 16,4 posto, dok je u četvrtom kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 18 posto. Stopa nezaposlenosti za dobnu skupinu od 15 do 64 godine bila je pak 18,4 posto. Stopa zaposlenosti se pak smanjivala još bržim tempom nego nezaposlenost: u prvom je tromjesečju iznosila 35,4 posto, u usporedbi sa 37,3 posto u istom razdoblju lani i 36,6 posto u posljednjem tromjesečju prošle godine. Sve je manje i aktivnoga stanovništva – koje traži posao: stopa aktivnosti spustila se sa 44,6 posto (u prvom i zadnjem kvartalu lani) na 43,3 posto.

Hrvatska je po visini stope nezaposlenosti, na žalost, treća u Europskoj uniji, iza Španjolske i Grčke, gdje je nezaposlenost veća od 26 posto. Slijedi Portugal, s nešto manje od 18 posto, te Cipar i Slovačka s oko 15 posto. Po broju zaposlenih Hrvatska je također među najslabijima: prema Eurostatu, stopa zaposlenosti u dobi od 15 do 64 godine lani (za ovu dobnu skupinu ne postoje podaci za 2013. godinu) iznosila je 50,7 posto, što je najmanje u Europskoj uniji – manje nego u Grčkoj (51,3 posto), Španjolskoj (55,4 posto) i Italiji (56,8 posto).

Inače, anketna nezaposlenost, prema međunarodno usporedivoj metodologiji, realniji je pokazatelj stanja na tržištu rada od registrirane nezaposlenosti. Usporedbe radi, u prva tri mjeseca godine na HZZ-u je bilo registrirano, u prosjeku, oko 372 tisuće nezaposlenih, dok se po anketi o radnoj snazi broj nezaposlenih procjenjuje na 296 tisuća. Pritom ta brojka uključuje i one koji u prethodna četiri tjedna nisu obavljali nikakav posao – pa ni povremeni – za novac ili plaćanje u naturi. Inače, da bi se netko smatrao nezaposlenim u anketi mora pozitivno odgovoriti na još dva pitanja: je li u posljednja četiri tjedna prije anketiranja aktivno tražio posao te bi li ponuđeni posao mogao početi obavljati u iduća dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close