Neprilagođeni EU: Statističari zametnuli više od 10 mlrd. kn

Autor: Marija Brnić , 06. srpanj 2014. u 22:00
Nikad veća razlika između privremenih i konačnih podataka/Fotolia

Iako smo dobili znatan novac za uvođenje Intrastatova sustava, poskliznuli smo se na razmjeni podataka.

Nevjericu je izazvala objava konačnih podataka državne statistike o međunarodnoj robnoj razmjeni u prošloj godini.

Neznatna su odstupanja od privremenih podataka uobičajena, no nikad dosad nije zabilježena tako velika razlika: u ovom slučaju ona premašuje čak 10 milijardi kuna prometa. Izvoz, prema najnovijim podacima, nije potonuo, čak je neznatno i porastao u odnosu na 2012., a rast, i to znatno brži od izvoza, bilježi i uvoz. Detaljniji pregled podataka upućuje na to da su značajnije nepodudarnosti nastale u drugoj polovici godine, nakon ulaska Hrvatske u EU.Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) objašnjavaju da je do većih razlika između privremenih i konačnih podataka došlo zbog ulaska Hrvatske u EU i uvođenja Intrastatova istraživanja u domaći statistički sustav, kao i znatnih promjena u carinskom i poreznom sustavu.
 

Intrastat je sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni između članica EU, a za njegovu primjenu Hrvatska je primala znatna sredstva za prilagodbu, kako bismo ulaskom u članstvo bili spremni za njegovo funkcioniranje. Prema novoj metodologiji, objašnjavaju iz DZS-a, za Intrastat izvještavaju poslovni subjekti čija ukupna vrijednost robne razmjene sa zemljama EU u prethodnom razdoblju iznosi do 97 posto ukupne vrijednosti izvoza u EU i 95 posto ukupne vrijednosti uvoza iz EU.

Zbog usklađivanja s EU standardima, u konačne podatke za 2013. uključena je vrijednost trgovine ispod praga uključivanja. Riječ je o vrijednosti koja je dobivena procjenom temeljenom na podacima o isporukama i stjecanjima dobara u zemljama EU i iz njih, dobivenih od Porezne uprave. Drukčiju sliku robne razmjene od DZS-ove daje i Fina, koja je obradom financijskih izvještaja tvrtki utvrdila da su lani izvezle robu u vrijednosti 97,2 milijarde kuna, a uvezle 88,7 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close