Nenad Bach i Branka Valentić u igri za čelo Hine

Autor: Saša Paparella (VLM) , 29. studeni 2012. u 12:42
Smiljka Škugor Hrnčević, bivša ravnateljica/PIX

Dugogodišnji urednik u Hini ima podršku znatna broja zaposlenika, a glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika navodno potporu Vlade.

Upravno vijeće Hine u petak će raspisati natječaj za ravnatelja te državne novinske agencije. Nakon toga, u roku dva tjedna, doznat će se ime nasljednika Smiljke Škugor Hrnčević, koju je Upravno vijeće u ponedjeljak jednoglasno razriješilo.

Sukladno njezinu ugovoru o radu, ustanovi li se da dosadašnja ravnateljica nije smijenjena zbog loših poslovnih rezultata, ostat će u Hini kao savjetnica Uprave, odnosno kao novinar mentor. U međuvremenu je za v.d. ravnatelja postavljena Bernardica Mesić, financijska direktorica Hine.  Posljednjih mjeseci iskristalizirala su se dva imena mogućeg novog ravnatelja: dugogodišnji urednik u Hini Nenad Bach te nekadašnja novinarka Vjesnika i sadašnja glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika Branka Valentić. Nenad Bach ima podršku znatna broja zaposlenika Hine i u prošlosti se već kandidirao za ravnatelja. Kolege koji su mu skloni napominju i da bi Bachov izbor bio blagotvoran po financije te agencije, jer bi bruto plaća za ravnatelja koji dolazi izvan njihove kuće značila dodatni godinji trošak od 600.000 kuna.

"Možda već u petak stvari budu jasnije, kad vidimo koji su uvjeti natječaja", kaže jedan od djelatnika Hine.   Iako se spekulira da Branka Valentić ima podršku Vlade, dvoje ljudi s kojima smo razgovarali, a uključeni su u izbor ravnatelja, uvjeravaju nas da nikakav naputak iz Banskih dvora nisu dobili. Očekuju da će se javiti i drugi kandidati. Napominju da je Hina u ozbiljnim financijskim problemima. "Država je godinama loše gospodarila Hinom i sada treba spriječiti da se ne dogodi sudbina Vjesnika. Treba napokon odlučiti čime se Hina bavi: poslovima novinske agencije, medijskog monitoringa ili čuvanjem Vjesnikove arhive", kažu naši sugovornici.

Komentirajte prvi

New Report

Close