Nekretnine će uskoro morati imati i certifikat o ispuštanju ugljičnog dioksida

Autor: Petra Maretić Žonja/VLM , 28. siječanj 2014. u 22:00
Ministrica Anka Mrak Taritaš/ /PIXSELL

Energetska učinkovitost je od izuzetne važnosti za sve zemlje Europske unije, izjavila je Mrak Taritaš.

Nakon obveze energetskog certificiranja nekretnina vlasnike kuća, stanova i drugih objekata uskoro bi mogla pogoditi još jedna obveza.

Kako je najavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš vrlo brzo doći će i vrijeme da će nekretnine morati imati i certifikat koji će pokazivati koliko naša nekretnina ispušta ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu. Kada će se točno i ova obveza uvesti ministrica nije precizirala, ali je poručila da su neke zemlje u Europi poput Belgije i Nizozemske već uvele i takve certifikate. Ono što je već sada sigurno je da će takve certifikate morati imati svi koji prodaju ili iznajmljuju svoju nekretnine kao i sve nove zgrade.

 

30tisuća

kuna najviša je kazna za pravnu osobu ako ne posjeduje certifikat

"Enegetska učinkovitost je od izuzetne važnosti za sve zemlje Europske unije i zato cijela ta priča mora ići dalje", kaže Mrak Taritaš. Inače, ministrica je jučer još jednom ponovila kako je energetski certifikat potrebno imati prilikom prodaje i oglašavanja zgrade veće od 50 četvornih metara, pa tako i stana bilo koje površine u takvoj zgradi. Certifikat nije potrebno imati jedino ako se prodaje zgrada manja od 50 četvornih metara korisne površine, a u pravilo to su kiosci, garaže, štale. Nedovršena zgrada može se prodavati i bez certifikata, ali će u tom slučaju novi vlasnik zgrade, nakon što ju dovrši, a prije uporabne dozvole, certifikat nabaviti. Ministrica je podsjetila građane i da će svaka stambena i poslovna zgrada veća od 50 četvornih metara ili njen stan koji se iznajmljuje, daje u najam ili leasing od 1.siječnja 2016. godine također morati imati certifikat.

Kod prodaje nekretnina obveza je svakog vlasnika svakom potencijalnom kupcu predočiti energetski certifikat. Ako vlasnik ili posrednik oglašava prodaju u oglasnicima koji nisu definirani kao medij tada neće biti novčano kažnjen za oglašavanje. No svejedno ga potencijalni kupac može prijaviti nadležnoj inspekciji, a to je Ministarstvo gospodarstva, jer mu nije predočio energetski certifikat na uvid. Novčana kazna u tom slučaju je od 5000 do 10.000 kuna za fizičku osobu te 15.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu.   

Nema 'muljaže'

Oko 17.500 certifikata

Svi energetski certifikati evidentiraju se u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Svaki ima svoj broj tako da "muljaže" sa certifikatima nisu moguće. Do sredine siječnja ove godine evidentirano je ukupno 17.500 certifikata. Usporedbe radi krajem 2010. godine bilo ih je izdano svega 60.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Europske norme ali i Europske plače, zapravo kruiza kod nas tek počinje jer je produbljena krivim gospodarskim potezima tzv.štednje.

Dali mogu donijeti certifikat od kombi bojlera ili moram izracunati i otpustanje co2 blokova na kuci?

to su obične laži da to traži EU, to su samo preporuke koje ne moramo provoditi ako ne želimo, ali naša vlada očito želi oderati građanima i kožu s leđa!!!
[emo_palacd]

S obzirom da se uvode standardi prema naputcima EU i to sve naravno plaćamo po cijenama EU-a , volio bih i da su nam plače kao u EU , da to sve možemo pratiti i platiti.
Iamo preko 500 000 tisuća nezaposlenih od čega će ti ljudi platiti sve te namete , već nemaju za plaćanje preskupih režija pogotovo preko zime ( plin i ostali energenti).
Trebalo je pričekati takove certifikate uvesti postepeno nakon izlaska iz recesije.!

New Report

Close