Negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru kod svake druge žene

Autor: Andreja Šantek , 12. rujan 2013. u 21:59
Svaka peta žena ne napreduje zbog trudnoće

Veći broj žena priželjkuje fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama djetetova života.

Svaka druga žena iskusila je negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru, pokazalo je online istraživanje koje je tijekom kolovoza na uzorku od 321 žene provela udruga Women in Adria.

Od 51 posto žena koje su osjetle negativan utjecaj, 43 posto nih je dobilo otkaz tijekom trudnoće ili nakon povratka s porodiljnog, 34 posto ih je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljnog, dok ih 23 posto zbog istih razloga nije promovirano. Istraživanje je pokazalo da 51 posto žena ostaje na porodiljnom dopustu godinu dana, 14 posto do šest mjeseci, 14 posto od šest do 12 mjeseci, a 21 posto žena koristi porodiljni dulje od godinu dana.

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljnom ostaju do 6 mjeseci. Njih 32 posto rado bi pristale na aranžman gdje u prvih šest mjeseci održavaju kontakt s timom telefonom i mailom te nakon šest mjeseci kombiniraju rad od kuće s odlascima u ured. Fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta priželjkuje veći broj žena kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života. Tome bi mogao doprinjeti i nedavno pokrenuti projekt Mamforce koji pomaže kompanijama pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close