‘Ne postoji razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe’

Autor: Agencija VLM , 27. veljača 2015. u 09:17
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

“Organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća je prepreka postizanju tog cilja”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je primila Ljubu Jurčića, Damira Novotnyja, Gustu Santinija i Zdeslava Šantića, ugledne ekonomske analitičare koji se nalaze među pet najboljih za 2014. godinu po ocjeni gospodarstvenika u okviru nagrade Privrednog vjesnika – Gorazd Nikić.

Kako su priopćili iz Ureda predsjednice, razgovarali su o trenutačnom gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj, izazovima koji su pred nama, kao i o mogućim rješenjima.

"Analitičari su se složili s Predsjednicom Republike kako ne postoji niti jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju istoga", navodi se u priopćenju.

Na sastanku je istaknuto kako nemogućnost upravljanja vlastitim gospodarstvom i provođenja nužnih reformi ruši međunarodni ugled države te predstavlja nastavak negativnih iskustava s proširenjem EU. Stoga su se složili u ocjeni kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir, koji će omogućavati gospodarski rast, a posebno su naglasili kako je napokon potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja, kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU.

"Analitičari upravo tu vide ulogu Predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja", priopćili su iz Ureda predsjednice.

Analitičari su naglasili kako nakon krize i svojevrsnog gospodarskog čistilišta Hrvatsku čeka ciklus ekonomskog rasta, no potrebne su duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije koje su okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako se taj ciklus ne bi propustio. Potrebno je djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj  informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti s gospodarstvom. Investicije je potrebno usmjeriti u modernizaciju proizvodnje i produktivnosti te u područja u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti. Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice RH te je pozvala analitičare da se, ukoliko imaju dobru volju i želju, aktivno uključe.

Komentari (2)
Pogledajte sve

mogli bi odmah raspisati referendum o tome. šta o tome misle jurčić, novotny, santini, pa to već i mala djeca znaju. meni samo nije jasno da li je još netko u zadnjih 30 godina doktorirao, diplomirao, dao ispit ili kolokvij na ekonomskom fakultetu pa da i oni malo dođu u mogućnost reći svoje mišljenje. ovih ekonomista za sva vremena i sve politike mi je već preko glave.

za sada postoji jedan veliki, nesposobna i protuhrvatska Vlada

New Report

Close