Ne investira, Granolio s 300 mil. kuna kredita zatvara dio financijskih obveza

Autor: Božica Babić , 03. kolovoz 2015. u 22:00
Hrvoje Filipović s 60,74 posto udjela većinski je vlasnik Granolija

Šef Uprave Hrvoje Filipović kaže da su kreditom, nakon dokapitalizacije, okončali 2. fazu financijskog jačanja .

Kredit nije za nove investicije, dobivenim sredstvima zatvorit će financijsku konstrukciju za neka ulaganja realizirana tijekom 2014. godine, a osim toga dio novca bit će usmjeren i za refinanciranje pojedinih kratkoročnih obveza. Tako je Tomislav Kalafatić, član Uprave Granolija, komentirao model utroška upravo odobrenog dugoročnog klupskog kredita.

Naime, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je objavljeno da su Granoliju prošloga petka klupski kredit u ukupnom iznosu 300 milijuna kuna odobrili Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, i to na način da je svaka banka u kreditnom aranžmanu sudjelovala sa po 100 milijuna kuna.  Iako neće biti novih investiranja, Kalafatić ocjenjuje kako će dobivenim sredstvima kompanija osnažiti svoju tržišnu poziciju. "Više se ne moramo toliko brinuti o financijskoj problematici, s ovim kreditom stvoreni su temelji za jači fokus na glavni biznis grupacije", najavljuje Kalafatić. Granolio je, prema vlastitim izvješćima, potkraj 2014. imao 448,7 milijuna kratkoročnih i 158 milijuna kuna dugoročnih kredita.

 

94milijuna

kuna prikupio je Granolio kroz IPO

I predsjednik Uprave Hrvoje Filipović ističe kako su: "potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana, nakon nedavno provedene dokapitalizacije, okončali drugu fazu financijskoga jačanja kompanije, čime su osigurane pretpostavke stabilnog i profitabilnog poslovanja te daljnjeg snažnog razvoja društva". U portfelju Granolija, grupacije koja će dogodine slaviti 20. obljetnicu, nekoliko je povezanih društava čija je osnovna djelatnost primarna poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda. Uz Granolio tu su još Zdenačka farma i Zdenka mliječni proizvodi (suvlasnik s našičkom tvrtkom Cautio) iz Velikih Zdenaca, Prerada žitarica iz Grubišnog polja i Žitar iz Donjeg Miholjca te tvrtka Žitar konto.

Proizvodnja stočne hrane, brašna, mlijeka i sireva, tov junadi i svinja djelatnosti su koje čine temeljni biznis grupacije koja se bavi i uslugom skladištenja žitarica i uljarica jer raspolaže silosima kapaciteta 90 tisuća tona. U suradnji s kooperantima Granolio ukupno obrađuje više od 45 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Filipović je tijekom prošle godine realizirao dva (ne)očekivana projekta. Od koncerna Agrokor za 204 milijuna kuna preuzeo je njihov ukupni mlinarski biznis dislociran u Belju i Vinkovcima te uvrstio Granolio na Zagrebačku burzu ponudivši zainteresiranim investitorima na otkup paket sa više od 789 tisuća dionica.

Kroz IPO model, podsjećamo, prikupljena su 94 milijuna kuna, a Filipović je i dalje ostao najveći pojedinačni dioničar premda se njegov udjel u Granoliju istopio s 96,25 na 60,74 posto. Tvrtka je prema javno dostupnim podacima 2014. zaključila uz gubitak 42,8 milijuna kuna, veći dio pokriven je zadržanom dobiti iz prethodnog razdoblja, u visini od 32,2 milijuna. Preuzimanjem Agrokorova mlinarstva u tom je segmentu proizvodnja gotovo udvostručena (na 190.000 tona), što je, čini se, poboljšalo rezultat u 2015. Prihod je u odnosu na isto razdoblje u 2014. veći za sedam posto, narastao je na 382 mil. kn. I dok je u 2014. prvo polugodište zaključeno uz gubitak gotovo 39 milijuna kuna, minus je u istom razdoblju ove godine iznosio 3,8 milijuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

klupski = ekipica


>da su Granoliju prošloga petka klupski kredit u ukupnom iznosu
Sto znaci to "klupski" … ???

nekoliko banaka, u ovom slučaju tri, sa istim iznosima, svaka 100 mil.

>da su Granoliju prošloga petka klupski kredit u ukupnom iznosu
Sto znaci to “klupski” … ???

New Report

Close