Nastavljen pad potrošnje energije

Autor: Darko Bičak , 24. kolovoz 2015. u 22:00
Ukupna potrošnja iznosila je 16,9 teravatsati/FOTOLIA

Smanjena potrošnja energenata ukazuje na manje industrijske aktivnosti.

Hrvatska je i u 2014. godini zabilježila pad potrošnje energije, što znači da je došlo do daljnjeg pada industrije, pokazuju podaci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Kako objašnjavaju u Savezu za energetiku Hrvatske, koji je analizirao podatke HERA-e, dijelom je pad potrošnje energije uzrokovan porastom efikasnosti korištenja energije i primjene mjera štednje energije, ali ipak je dominantno riječ o padu gospodarskih aktivnosti i padu kupovne moći stanovništva. Ukupna potrošnja električne energije u 2014. iznosila je 16,9 teravatsati (TWh), što je pad od 2,6 posto u odnosu na 2013. To je, kako ističu u Savezu, nastavak petogodišnjeg trenda pada ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Elektrane na teritoriju Hrvatske lani su proizvele ukupno 12,2 TWh električne energije, kojom je podmireno 72 posto domaćih potreba. Povoljna je okolnost da je u hidroelektranama proizvedeno 8,4 TWh električne energije, najviše u posljednjih 10 godina. Oko 28 posto ukupnih domaćih potreba za električnom energijom pokriveno je uvozom, pri čemu je tri TWh (oko 15 posto ukupnih potreba) podmireno proizvodnjom u Nuklearnoj elektrani Krško.

Hrvatska ima ukupno instaliranu snagu proizvodnje energije od 4528 MW, a od čega na obnovljive izvore (OIE) otpada 412 MW, najviše u snazi vjetra s 339 MW. U ukupnoj potrošnji udio struje proizvedene u postrojenjima OIE iznosio je 5,51 posto. Savez za energetiku Hrvatske prenosi i kako je prošle godine ukupna proizvodnja naftnih derivata iznosila 2,4 milijuna tona, što je za 12 posto manje nego 2013., a podaci HERA-e pokazuju da 79 posto rafinerijske prerade čini uvezena sirova nafta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

” Smanjena potrošnja energenata ukazuje na manje industrijske aktivnosti.”?

Šta hočete reči ?

Da nas ova SDP Kukuriku Vlada la’že da nam industrija svakim danom sve više napreduje i da tamo teče med i mlijeko ?

Darko , ti si sigurno HDZ-ovac ?

New Report

Close