Naša križevačka čokolaterija jedinstven je primjer socijalnog poduzeća u regiji

Autor: Darko Bičak , 11. svibanj 2014. u 12:22
Melita Filipec, socijalna radnica i direktorica tvrtke

Tvrtku Hedona osnovala je Udruga invalida Križevci kroz projekt ‘Chocolateria Cris’ i dobio šansu probiti se na konditorskom tržištu.

Melita Filipec socijalna je radnica, aktivistica i poduzetnica iz Križevaca. Njezin vjerojatno najpoznatiji projekt je križevačka čokoladerija Hedona u kojoj su zaposlene osobe s invaliditetom, a njezin invaliditet nije ju omeo u ostvarenju svojih ambicija te pomaganju 
drugima.

Kako generalno vidite položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada? 
Položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada određen je njihovim položajem u široj društvenoj zajednici općenito, tako da na žalost, uz određene pozitivne pomake koji su se u posljednjih nekoliko godina dogodili, generalno gledajući možemo reći da njihov položaj na otvorenom tržištu rada još uvijek nije onakav kakav bi trebao biti u jednoj državi koja je članica Europske unije. Osobno smatram da poslodavci još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri  senzibilizirani za potrebe i probleme osoba s invaliditetom, već još uvijek na žalost u prvi plan kod osobe s invaliditetom stavljaju njihove nedostatke, ne vodeći računa o mogućnostima osoba s invaliditetom i na činjenicu da i te osobe imaju svoje neiskorištene potencijale, te isto tako jednaku želju, volju i motivaciju za rad. Treba naglasiti da invaliditet nije njihov identitet već samo jedno od obilježja njihove ličnosti koji ju nikako ne bi smio u startu stigmatizirati kao "manje vrijednu", "manje učinkovitu" ili "manje sposobnu", što je kod naših poslodavaca još uvijek na žalost čest slučaj. U eri novih informacijskih tehnologija većina poslova obavlja se putem računala, tako da kao posljedica toga dolazi i do nešto većeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržištu rada, ali sveukupno gledajući osobe s invaliditetom na tržištu rada su još uvijek diskriminirane i nemaju ravnopravan položaj sa "zdravim" osobama, kakav svakako zaslužuju. 

Kakva je konkretno bila vaša situacija s poslom prije nego što ste krenuli u privatni biznis? 
Ja osobno imala sam sreću da sam usprkos svom tjelesnom oštećenju uspješno završila Fakultet socijalnog rada pri Studijskom centru socijalnog rada-Pravnom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje diplomirana socijalna radnica. Relativno brzo po završetku fakulteta zaposlila sam se u struci i iako je moj prvi poslodavac upravo zbog mog tjelesnog oštećenja imao određene sumnje što se tiče moje učinkovitosti na radnom mjestu, uspjela sam se izboriti za to da odradim vježbenički staž i steknem dragocjeno radno iskustvo u struci. U struci sam radila nepune tri godine, a potom sam se zaposlila na radnom mjestu direktorice u tvrtci Hedona d.o.o. -križevačkoj čokolateriji tako da vas u tom smislu moram ispraviti jer se ne radi o privatnom biznisu, već o socijalnom poduzeću koje je osnovala i vlasnik mu je Udruga invalida Križevci. Tako da mogu reći da sam ja jedna od onih malobrojnih sretnika. Naime, po nekim podacima samo 0, 9% od ukupno zaposlenih osoba u prošloj godini bile su osobe s invaliditetom. 

Kako ste se odlučili na pokretanje biznisa i s kojim ste se problemima susretali? 
Udruga invalida Križevci koja je osnovala Hedonu, križevačku čokolateriju, unazad nekoliko godina intenzivno je razmišljala o osnivanju poduzeća u kojem bi se prvenstveno zapošljavale osobe s invaliditetom, upravo kako bi se i njima pružila jednaka šansa za zapošljavanje i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada, pa tako i u svim segmentima života društvene zajednice.  S tom namjerom osnovali smo socijalno poduzeće koje u ovom trenutku zapošljava šest osoba, od kojih je pet osoba s invaliditetom. Dio sredstava za osnivanje poduzeća osigurali smo prijavom na Natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls 2013", dio sredstava su vlastita sredstva osnivača, a naravno u pomoć je prilikom osnivanja uskočila i lokalna zajednica, konkretno grad Križevci od kojega smo dobili na korištenje mali prodajni prostor u centru grada gdje prodajemo naše proizvode. Prilikom osnivanja susretali smo se sa problemima administrativne prirode, u smislu da nije bilo odgovarajućeg zakonskog propisa koji bi regulirao osnivanje socijalnih poduzeća u Hrvatskoj, no sve smo to uspješno prebrodili i iznimno smo ponosni na projekt "Chocolateria Cris" zahvaljujući kojemu je Udruga invalida uspjela osnovati našu Hedonu i ostvariti toliko željeni cilj da zaposli osobe s invaliditetom. 

Da li ste kao invalidna osoba imali nekih dodatnih problema ili pak olakšica pri pokretanju biznisa?
Moram istaknuti da je projekt "Chocolateria Cris" na neki način bio pilot projekt – jedini projekt takve vrste u regiji i u tom smislu smo imali podršku svih relevantnih institucija i ustanova na lokalnoj i nacionalnoj razini kako bismo ga uspješno ostvarili. S obzirom da se radi o zapošljavanju osoba s invaliditetom, država, odnosno Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatski zavod za zapošljavanje  jednim dijelom subvencionira njihovo zapošljavanje,  što je svakako značajna olakšica. Međutim, u svakom trenutku moramo biti svjesni da samo svojim radom, trudom i zalaganjem možemo našim proizvodima osigurati mjesto u vrhu konditorske industrije u Hrvatskoj koje na posljetku i zaslužuju. 

Što smatrate da bi se u sustavu trebalo napraviti kako bi se olakšalo zapošljavanje osoba s invaliditetom? 
Prvenstveno smatram da sustav mora postati svjestan da je pravo na rad jedno od Ustavom zajamčenih prava svakog građanina naše države, pa tako i osoba s invaliditetom, i da u tom smislu mora početi djelovati, ako naša država nastoji postati članicom Europske unije u punom smislu te riječi. Smatram da ne treba djelovati isključivo represivno na poslodavce koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom nego da kontinuirano treba poduzimati aktivnosti usmjerene podizanju svijesti poslodavaca o mogućnostima i potencijalima osoba s invaliditetom. Iskreno se nadam da će doći trenutak kada zapošljavanje osoba s invaliditetom neće biti ekskluzivna vijest u Hrvatskoj, već će one dobiti jednaku priliku i njihovo zapošljavanje će se podrazumijevati prvenstveno "u glavama" naših poslodavaca.

Poslovni dnevnik uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava organizira društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi 2014." te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućuje studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom, bez obzira koji fakultet pohađaju. Prijave na natječaj traju od 14. travnja do 15. lipnja 2014. godine.  Na natječaj se možete prijaviti ovdje. Više o projektu Iskustvo zlata vrijedi doznajte na www.poslovni.hr/iskustvo-zlata-vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close