Najveći bazen u Hrvatskoj – Sunčane toplice postat će slavonska Opatija

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2015. u 09:34
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sunce koncern d.d. izgradio najveći bazen u hrvatskoj s umjetnim valovima.

Da se tijekom agonije koju su gotovo cijelo proteklo desetljeće zajedno sa zaposlenicima proživljavale Bizovačke toplice netko uopće usudio prognozirati kako će Toplice dobiti novog vlasnika spremnog da ih u kratkom vremenu pretvori u novu, slavonsku Opatiju, zasigurno mu nitko ne bi povjerovao.

No ono što se posljednjih tjedana događa u tom hotelsko-turističkom kompleksu istočne Hrvatske, ulaganja Sunce koncerna d.d., koja se penju na 120 milijuna kuna, i brzina kojom se događaju promjene, za hrvatske pojmove uistinu se doima čudom neviđenim. Za stanovnike tog kraja, ali i cijele Slavonije i Baranje, nagovještaj je to dolaska nekog novog, sretnijeg vremena, u kojem će Bizovac i Valpovština konačno dobiti adekvatno mjesto na turističkoj karti Hrvatske, ali i EU, piše Glas Slavonije.

Sve je počelo davne 1967., kada su, bušeći naftu na 1900 metara dubine, radnici na nekoliko lokaliteta u Bizovcu slučajno otkrili vrelu i slanu vodu iznimno bogatu mineralima – topliju od bilo koje druge u svijetu poznate takve vode, te je njezina eksploatacija vrlo brzo počela. 1974. izgrađen otvoreni bazen i uz njega smještajni objekt s restoranom te otvoreni i zatvoreni bazen, koji je vrvio kupačima iz svih dijelova tadašnje Jugoslavije.

Desetljeća u kojima je broj od nekoliko stotina tisuća posjetitelja godišnje stalno rastao su prolazila, a 1990. godine otvoren je hotel Termia, s Klinikom za rehabilitaciju, koji je trebao taj kompleks pretvoriti u najatraktivniji turistički proizvod tog dijela Hrvatske. Ukupan kapacitet novog hotela Termia na površini od čak 19.037 četvornih metara bio je 205 ležaja, raspoređenih u 18 jednokrevetnih, 80 dvokrevetnih soba i 9 trokrevetnih obiteljskih soba, te drugim modernim sadržajima.

Ali nakon desetak godina gubici u poslovanju, koje su pratile i stalne smjene ljudi na direktorskim pozicijama, počinju rapidno rasti, do te mjere da je u trenutku stečaja dug dobavljačima bio veći od 150 milijuna kuna a više od 13 milijuna kuna radnicima. Ulje na vatru agoniji izmučenog kompleksa sa 130 zaposlenika na izvoru Panonskog mora dolijevalo je i desetak javnih ponuda za prodaju Toplica po jednu kunu, koje ni tada nitko nije htio, radnički prosvjedi te štrajkovi zaposlenika, a na kraju i stečaj.

Izmučenu tvrtku ogromnog potencijala za razvoj zdravstvenog turizma u takvom stanju prvo uzima u zakup, a zatim, prije godinu dana, na sedmoj javnoj dražbi za 15 milijuna kuna kupuje Sunce koncern, poznatog poduzetnika Jake Andabaka. U to vrijeme tvrtka je imala 44 zaposlenika, a na njezino čelo ponovo dolazi, po mnogima najuspješniji direktor Toplica, Ivica Baković, i priča se počinje odvijati u potpuno drugom smjeru.

Nakon što su osigurana sredstva, dobro osmišljeno ulaganje i budući smjer razvoja, prije nešto više od mjesec dana Bizovačke toplice, koje su u međuvremenu postale Sunčane toplice d.o.o., zadržavši nekadašnji brend Bizovačke, postale su jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj.

"Već početkom kolovoza naši gosti, koji dolaze s područja cijele Slavonije i Baranje, moći će uživati u blagodatima novog bazena impresivne veličine s umjetnim valovima, koji je sa svojih više od 2000 četvornih metara vodene površine, u koji stane 1800 kubika vode, najveći takav u Hrvatskoj. No bazen je tek prva od tri faze investicijskog ciklusa Sunce koncerna d.d., u sklopu kojeg će se u kompleks uložiti oko 120 milijuna kuna, od čega su 100 milijuna kuna nove investicije. Samo bazen vrijedan je oko deset milijuna kuna, a u svom najdubljem dijelu, veličine 25 x 25 metara, dubok je 1,80 metara i ima osam plivačkih staza. Kupače će zasigurno posebno oduševiti atrakcija umjetnih valova, koji će se proizvoditi s pomoću specijalnih generatora za pravljenje valova, naručenih iz Škotske, a valovi će dosezati visinu i do jednog metra. Kupači će u njima moći uživati u određenim vremenskim razmacima, što će im se signalizirati sirenama. Osim toga, taj bazen trapezastog oblika, a sličnih u Hrvatskoj ima još samo kod Poreča i Umaga, neće biti otvoren samo preko ljeta nego i tijekom jeseni i sve do početka studenog, jer će se voda tijekom hladnijih dana grijati", rekao je direktor Toplica, Ivica Baković.

Paralelno sa skorašnjim otvaranjem bazena uvest će se nove autobusne linije za dolazak kupača te graditi popratni sadržaji – ugostiteljsko-turističkih punktovi s hranom, pićem i sladoledom te drugom ponudom, a već za sljedeću godinu priprema se izgradnja još nekoliko bazena s vodenim atrakcijama poput tobogana, akvagana, atrakcija za djecu i drugih sadržaja, čime će sve to biti zaokružena cjelina u kojoj će svatko moći pronaći nešto za sebe. Površina pod bazenima u Bizovcu trenutačno iznosi oko 17 hektara, a daljnji razvoj predviđa stavljanje u funkciju svih 80 hektara zemljišta uz Toplice, najavljuju novi vlasnici.

Druga faza projekta je gradnja nove zgrade lječilišta sa 60 soba, vrijedna oko 40 milijuna kuna, koja će biti smještena neposredno uz postojeće lječilište, a koja će gostima omogućiti puno bolje uvjete boravka. U novom lječilištu bit će 120 kreveta za prihvat pacijenata, što onih koji stižu preko HZZO-a, s kojim Toplice imaju ugovor za 75 osoba, što u privatnoj režiji. Kad se taj objekt u listopadu završi, svi sadašnji pacijenti koji su smješteni u hotelu preselit će se u novo lječilište, hotel Termia se zatvara na tri mjeseca i počinje njegova temeljita rekonstrukcija i modernizacija, vrijedna između 40 i 50 milijuna kuna.

Sve najavljeno znači i da će Sunčane toplice u Bizovcu trebati novi kvalitetni kadar, jer se broj zaposlenih, sa sadašnjih 60, u sljedećih godinu-dvije planira udvostručiti – na 120, a prednost će, prema najavama, imati domaći kadar koji ispunjava uvjete. Tu priči vjerojatno neće biti i kraj, jer je u planu i izgradnja autokampa s 30-ak kućica uz cestu Bizovac – Brođanci, koji će dodatno obogatiti ponudu Sunčanih toplica.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close