Najbolja godina za King ICT, postao novi domaći milijarder

Autor: Bernard Ivezić , 12. prosinac 2019. u 06:22
Predsjednik Uprave Plamenko Barišić (u sredini): Nastavit ćemo snažno rasti

Drugi po veličini sistemski integrator u zemlji ima 500 zaposlenih i čak 90% prihoda ostvaruje na našem tržištu.

King ICT planira zaključiti 2019. godinu s milijardu kuna prihoda i više od 500 zaposlenika. Time će postati četvrta IT kompanija u Hrvatskoj s prihodom iznad tog iznosa.

Prema posljednjim podacima, za 2018., hrvatske tvrtke milijardere u IT-u predvodi, na globalnoj razini, Infobip s 3,24 milijardi kuna prihoda. Slijedi M SAN grupacija s 1,94 milijardi i Ericsson Nikola Tesla s 1,42 milijarde kuna. 

"U 2020. ulazimo s 500 zaposlenih, a s ponosom ističemo da je 2019. bila najuspješnija godina u povijesti King ICT-a, s procijenjenim konsolidiranim prihodima većim od milijardu kuna", kaže Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT-a.

Tvrtka je 2016. ubrzala rast. Tada je imala prihod od 554,7 milijuna i bila drugi najveći sistemski integrator u zemlji, iza Combisa u sastavu Hrvatskog telekoma. Combis je i godinu kasnije zadržao vodstvo, ali se ono smanjilo.

King ICT je u 2017. dosegao 625,8 mil. kuna da bi lani pretekao Combis i prvi put premašio sto milijuna eura. U 2018. imao je prihod od 816,9 milijuna kuna. Barišić očekuje da će nastaviti snažno rasti.

King ICT i Combis su jedini veliki sistemski integratori usmjereni značajno na hrvatsko tržište, čiji privatni i javni sektor žeđa za kvalitetnom IT podrškom i razvojem. King ICT 90% prihoda ostvaruje u Hrvatskoj. S druge strane, većima domaćeg IT-a posljednjih se godina fokusirala isključivo na izvoz.

Neki od najvećih projekata King ICT-a ove godine u RH su uvođenje SAP-a u HEP Plinu, HAC-u, Croduxu i Novoj TV, uvođenje sustava za upravljanje imovinom u HŽ infrastrukturu, razvoj bespilotne letjelice za MUP u suradnji s Ericsson NT-om, s kojim rade i na daljnjoj informatizaciji sustava 112.

U Ministarstvu poljoprivrede uvode sustav za upravljanje državnim zemljištem te s Finom sustav e-Pristojbe. King ICT širi se i na zapad.

"King ICT ove je godine potpisao dva ugovora s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije te ćemo, nakon uvođenja informatičke mrežne opreme u Nizozemskoj, uvesti rješenja visokopropusne mrežne i komunikacijske infrastrukture na lokaciji NCIA u Haagu", kaže Barišić te dodaje da prilike za slične izvozne poslove vidi u bankarskom sektoru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bila je nekad još jedna forma koja je 90% prihoda ostvarivala na domaćem tržištu, IGH.

New Report

Close