Na zagrebačkoj Slavonskoj aveniji niču poslovni tornjevi od 300 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 24. travanj 2018. u 22:00
Građevinske radove izvodi tvrtka Kamgrad

Kompleks bi trebao biti dovršen nagodinu, a gradnja upućuje na oporavak tržišta ulaganja u poslovne prostore.

Nakon višegodišnjeg posta uzrokovanog gospodarskom krizom, u Zagrebu je ponovno započela gradnja velikih poslovnih zgrada. Tako je jučer predstavljena početak investicije u Matrix Office Park koji bi trebao biti dovršen sljedeće godine. 

Energetski razred A+
Riječ je o dvije poslovne zgrade na Slavonskoj aveniji od kojih će svaka imati 20.000 četvornih metara prostora namijenjenih zakupu, a vrijednost investicije je 300 milijuna kuna dok bi u kasnijim fazama ulaganje trebalo premašiti i milijardu kuna. Investitor tog projekta, u sklopu poslovne zone Radnička nedaleko od BMW centra Tomić, je tvrtka GTC Hrvatska koja je već ulagala u Avenue Mall centar.

Kako pojašnjava Arn Willems, predsjednik uprave GTC Hrvatska, u prvoj fazi planirana je izgradnja dva objekta.  "Sada smo krenuli s prvom, a ovisno o zahtjevima tržišta, vrlo brzo realizirat ćemo i drugu. No, sve to tek je početak jer na ovoj parceli planiramo izgraditi pravi poslovni centar, u punom smislu te riječi", kazao je Willems. Dodao je da trenutačno u Zagrebu postoji oko 1,5 milijuna metara kvadratnih uredskih prostora, a samo otprilike 25 posto tih prostora može se okarakterizirati kao moderan poslovni prostor, prilagođen potrebama nove generacije tvrtki i zaposlenika.  Zgrade su dizajnirane u skladu sa "zelenim" Leed Cold standardom, a energetska učinkovitost ocijenjena im je razredom A+.

Svaka će zgrada imati 272 parkirališna mjesta, parkirališni prostor za bicikle i sl. te dvije podzemne i sedam nadzemnih etaža. Iznajmljivat će se uredi od 150 do 1600 četvornih metara. Građevinske radove izvodit će Kamgrad, čiji direktor Dragutin Kamenski smatra da će novi poslovni centar pridonijeti gospodarskom razvoju grada. "Zelena gradnja je skuplja, ali opravdana, jer se radi o objektima u kojima je puno ugodnije raditi, a smanjuje se i emisija CO2. Imamo iskustva s takvom gradnjom i takva se investicija vrlo brzo isplati", kaže Kamenski. 

Poticanje produktivnosti
Arn Willems je u konačnici zaključio da se Matrix Office Park razvija u skladu s potrebama i zahtjevima budućih zakupaca i kao takav će omogućiti dodatnu vrijednost svima koji će u njemu provoditi vrijeme. Ulaganja će se, tvrdi, isplatiti mnogostruko, jer će ova vrsta gradnje potaknuti i produktivnost i pozitivnost ljudi. Procjenjuje se da će u ovim zgradama biti zaposleno oko 1400 ljudi.  Projekt je pozdravila i Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada naglasila je važnost ovoga projekta koji se nalazi na "kičmi" grada Zagreba, na križanju Slavonske avenije i Radničke ceste.

Komentari (2)
Pogledajte sve

***Podravina stari moj, rakija je čudo… popiješ pivu, pa pivu pa još jednu pivu koju dalje presjećeš s rakijom i onda kreneš pisat članak za Poslovni

Od kad je 5 kata toranj ? Kaj smo jos u 16. stoljeću. U samoj definiciji toranj je svaka građevina napravljena od strane ljudi koja je viša nego je šira. Ovo na slici je zasigurno šire nego je visoko. Jedino ako je neka optička varka.

New Report

Close