NA EIB hrvatskim bankama dao 220 milijuna eura povoljnih kredita

Autor: Darko Bičak , 05. prosinac 2017. u 16:08
FOTO: Press

Europska investicijska banka (EIB) povećava podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) te srednje kapitaliziranim poduzećima (MidCap) u Hrvatskoj i projektima javnog sektora kroz suradnju s četiri hrvatske banke kojima je dodijelila ukupno 220 milijuna eura povoljnih kredita, a o čemu su danas potpisani ugovori u Zagrebu. U projekt su uključene Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Zagrebačka banka (Zaba), Privredna banka (PBZ) te Hrvatska poštanska banka (HPB).

Najviše je dobila razvojna državna banka HBOR i to 100 milijuna eura. PBZ je sudjelovao sa 60 milijuna eura, Zaba s 40 milijuna, Poštanska banka je dobila 20 milijuna eura. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a  komentirao je ovom prigodom da PBZ stalno poboljšava svoj asortiman proizvoda namijenjenih MSP segmentu s novim programima razvijenim za poticanje i osnaženje rasta i razvoja poduzetničkih aktivnosti i inicijativa u zemlji. "Zadovoljstvo nam je što je PBZ  EIB-ov partner i u ovoj  novoj kreditnoj liniji u iznosu od 60 milijuna eura kojom će se staviti na raspolaganje dodatna sredstva namijenjena financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća te Mid-Cap poduzeća i za projekte javnog sektora", kazao je Prka. U toj banci dodaju da je ovaj kredit je u skladu s EIB-ovim prioritetom olakšavanja pristupa povoljnim izvorima financiranja europskim malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu EIB udružuje snage s financijskim institucijama, kao što je PBZ, koje poznaju lokalna tržišta i čiju su klijenti, između ostalih, mala i srednja poduzeća, mid-cap poduzeća i javna poduzeća. Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, izjavio je da će partnerstvo između Europske investicijske banke i Privredne banke Zagreb, učiniti  dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiranje hrvatskim kompanijama, te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća, koji su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj.

EIB i Zagrebačka banka sklopile su ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura. Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiranju investicija iz područja energetske učinkovitosti. Potpisivanjem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta. Program za energetsku učinkovitost sastoji se od tri komponente: financiranje, djelomičnu pokrivenost rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničku pomoć Banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiranje investicijama u energetsku učinkovitost. Financijska sredstva namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Prihvatljive su investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada, izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja. Prilikom potpisivanja ugovora s EIB-om Miljenko Živaljić predsjednik Uprave Zagrebačke banke poručio je da je iznimno  zadovoljan novom poslovnom suradnjom s EIB-om te činjenicom da će Zaba biti prva  banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u PF4EE programu. Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a dodao je da partnerstvo Europske investicijske banke s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiranje uz povoljnije uvjete. Uz to, ističe Scannapieco, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE – inovativni financijski instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetnih investicija koje pridonose energetskoj učinkovitosti i štednji.

EIB je potpisao ugovor i s Hrvatskom poštanskom bankom o kreditu vrijednom 20 milijuna eura. Kreditna linija je namijenjena malim i srednjim poduzećima – tvrtkama koje imaju do 250 zaposlenih kao i srednje kapitaliziranim poduzećima (MidCap), od 250 do 3.000 zaposlenih. Krediti su predviđeni za financiranje investicija i trajnih obrtnih sredstava s razdobljem otplate do 10 godina i počekom od tri godine. Riječ je o prvom kreditu EIB-a Hrvatskoj poštanskoj banci čime europska institucija povećava broj partnera u Hrvatskoj, a HPB-u omogućava nastavak povećanja kreditnih aktivnosti uz zadržavanje povoljnih uvjeta za poduzetnike.

Potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco o suradnji s HPB-om kaže da mu je drago  da se njihovo poslovanje u Hrvatskoj nastavlja širiti i da se povećava broj institucija s kojima surađuju. "Partnerstvo EIB-a s bankama u Hrvatskoj i suradnja koju započinjemo s Hrvatskom poštanskom bankom omogućava dugoročnu financijsku podršku hrvatskim kompanijama i provedbu njihovih projekata što je naš zajednički interes“, kazao je Scannapieco .

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, najavio je kako će 2018. za HPB biti godina ulaganja u poduzetništvo te iskazao zadovoljstvo stjecanjem novog partnera u ostvarenju tog cilja. "Za nas je veliko zadovoljstvo poslovati s EIB-om. Kreditna linija koju potpisujemo s EIB-om početak je suradnje kojoj je svrha omogućiti uspješniji razvoj poduzetništva u Hrvatskoj uz povoljno financiranje za naše klijente te vjerujem da ćemo je nastaviti“, kaže Vuić.   

Komentirajte prvi

New Report

Close