MZOE prelomilo, slijedi novi tender?

Autor: Suzana Varošanec , 20. prosinac 2018. u 22:00
U međuvremenu nastale su i nove regule/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ne vidim drugi razlog zašto bi Ministarstvo ponovilo Odluku istog sadržaja osim da se ide u raspisivanje tendera, navodi jedan poznavatelj.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) stavilo je izvan snage odluku Odluku o područjima sakupljanja neopasne otpadne ambalaže od 3. kolovoza 2015. koju je potpisao tadašnji ministar Mihael Zmajlović.

Kako je MZOE donio svoju Odluku, razumljivo, očekivale bi se razlike, no to nije slučaj, jer se de facto sadržajno ne razlikuje od ukinute. Potpisuje je ministar Tomislav Ćorić, a ovaj akt je bio i ostao temelj za raspisivanje javnog poziva za privatne sakupljače. Na temelju analize i prijedloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) od 3. listopada 2018. (ukinutoj odluci podloga je bila analiza Fonda iz 2014.) određuje se isto područje sakupljanja neopasne otpadne ambalaže, tj. obavlja se na cijelom teritoriju RH.

Isto se, navode, organizira putem ovlaštenih sakupljača koji su dužni osigurati skladišne i tehničko-tehnološke uvjete sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom za obavljanje usluge sakupljanja otpadne ambalaže na 5 područja na koja je na isti način kako i u ukinutoj odluci i sad podijeljen teritorij. Kako je sve isto, otvara se pitanje slijedi li brzo i tender.

I dok se čeka odgovor MZOE, poznavatelji iščitavaju takav rasplet iz više razloga, pa tako i jer se u Ćorićevoj Odluci na isti način navodi "da se za obavljanje usluge sakupljanja neopasne otpadne ambalaže Fond obvezuje za 5 područja sakupljanja, raspisati javni poziv za podnošenje programa za obavljanje usluge sakupljanja neopasne otpadne ambalaže, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu".

 

5 područja

podjela je teritorija i u novoj odluci ministarstva

Ne vidim drugi razlog zašto bi Ministarstvo ponovilo Odluku istog sadržaja osim da se ide u raspisivanje tendera, navodi jedan poznavatelj. Posrijedi je natječaj na koji industrija otpada čeka godinama. Po prvoj odluci bio je raspisan s idejom da područje sakupljanja bude cijela Hrvatska, tako da sakupljači neopasne otpadne ambalaže na područjima koja su od velikog financijskog interesa poput Zagreba i ostalih velikih centara, kroz ponderirane iznose naknade dobiju stimulaciju te se prihvate obveze sakupljanja na područjima koja nisu financijski isplativa.

Koliko se interesa time našlo pogođeno, teško je utvrditi, no ostaje činjenica da je tek uz jednu žalbu (tvrtke Jolly-JBS) na kraju taj javni poziv rezultirao odlukom ministarstva da ga poništi. U protekle tri godine ovo pitanje nije riješeno, niti je natječaj bio ponovljen.  U međuvremenu nastale su i nove regule. Izmjenama i dopunama Zakona o održivom gospodarenju otpadom koje su na snazi od kolovoza 2017. zadan je rok od 12 mjeseci za postupke sklapanja ugovora o obavljanju usluge sakupljanja otpada kao i obrade otpada. Stanje u tom pogledu je – 'nula bodova', koncesije su davno istekle, a uvjeti i ugovori po kojima se radi u formi su stalnih produžetaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close