Za 13 milijuna kuna kupuju blindirane limuzine s nosačima strojnica, senzore za suzavac…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2017. u 09:20
Foto: Reuters

Traži se tako da vozila imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka, nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu minimalne razine VR9…

Za potrebe prijevoza štićenih osoba, MUP putem javne nabave kupuje dva osobna vozila visoke klase s balističkom zaštitom, procijenjene vrijednosti 10,4 milijuna kuna bez PDV-a.

Vozila visoke klase MUP nabavlja u ubrzanom postupku s rokom za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje do 3. studenog, stoji u obavijesti o nadmetanju, objavljenoj u Narodnim novinama.

MUP u obrazloženju navodi da trenutno u njegovom sustavu postoji samo jedno blindirano vozilo nabavljeno 2007. i tri preuzeta od Ministarstva obrane 2006. i 2008. koja ne odgovaraju njegovim potrebama, te da važnost žurne nabave vozila visoke klase s balističkom zaštitom proizlazi iz obveza prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

U obavijesti se navodi da MUP nema dovoljno vozila za te potrebe, odnosno da je zbog starosti i neadekvatnosti postojećih izuzetno bitno da postupak nabave bude proveden što prije. Zbog toga je određen skraćeni rok za dostavu ponuda, u trajanju od 15 dana od dana slanja poziva na nadmetanje, navodi se u obavijesti o nademtanju.

Po pisanju Jutarnjeg lista specifikacijama odgovaraju Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7 koji će morati biti opremljeni vrlo sofisticiranom razinom zaštite.

Traži se tako da vozila imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka, nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu minimalne razine VR9, koja podrazumijeva da vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Vozila osim toga moraju imati sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima i zbog težine tako opremlijenog vozila najmanje 460 konjskih snaga.

Komentari (4)
Pogledajte sve

trebali bi poslušati Pavla Kalinića i voziti se tenkićem k’o poručnik Gruber, ova država ionako sve više podsjeća na Alo, Alo

sebi kupuju preskupi luksuz (naravno na naš račun), a nama šalju pozive za popunu pričuvnih postrojbi za 18.000 ljudi da ih branimo ako zagusti! e pa neće ići! u ovakvoj nakaradnoj državi legitimno je pravo svakog građanina da odjednom dobije sinkopu kao stanoviti vozač glisera ili da se osjeća anemično kao određeni HR premijer pa da lijepo legitimno izbjegne natezanja po vojnim vježbama!!!

Vraćamo se u devedesete… Mafijaški obračuni s dugim cijevima i zoljama usred grada i usred bijela dana… Sinergija podzemlja i nadzemlja, umreženost kriminalaca velikog kalibra i odmetnutih državnih struktura – dijela obavještajnih frakcija, određenih policijskih i pravosudnih krugova te visoko rangiranih korumpiranih dužnosnika i političara. Nema šta, Creme de la creme ! Welcome to Gotham City, samo nam fali Batman. (Pod)kupite i njega ;-))

New Report

Close