Mrsić potpisao kolektivni ugovor s dva sindikata u HZMO

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 13:06
Mirando Mrsić ( Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u ime Vlade RH potpisao kolektivni ugovor za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) sa Sindikatom zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju i Sindikatom radnika, sporta i rekreacije u hrvatskom mirovinskom osiguranju te pozvao i druga dva sindikata da im se priključe.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u ime Vlade RH potpisao kolektivni ugovor za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) sa Sindikatom zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju i Sindikatom radnika, sporta i rekreacije u hrvatskom mirovinskom osiguranju te pozvao i druga dva sindikata da im se priključe.

Ministar Mrsić je na konferenciji za novinare u HZMO ocijenio da je kolektivni ugovor, nakon iscrpnih pregovora, usklađen s postojećim proračunskim parametrima.

"To je razlog zašto smo smatrali da se u pregovorima trebamo solidarizirati sa svima koji će, zbog situacije u kojoj jesmo, imati nešto manje plaće", kazao je Mrsić, ali i naglasio da su plaće sigurne i da dolaze na vrijeme što, dodao je, daje sigurnost u turbulentnim vremenima pred nama – i do to treba znati cijeniti.

"Kolektivni ugovor osigurava da plaće u Zavod stižu redovito i da se redovito isplaćaju. Nadam se da će u nekim boljim vremenima, kada se gospodarstvo počne oporavljati, plaće rasti i u HZMO i u drugim djelovima javnog sustava", dodao je.

Naglasio je da će u HZMO promovirati izvrsnost i iznaći mogućnost za dodatnu stimulaciju dobrih radnika i ujedno podići razinu usluga koje HZMO pruža građanima. Također, najavio je promjene te novu organizaciju u HZMO, za što je isto zatražio podršku sindikata, kako bi Zavod odgovorio na nove izazove kad će ulaskom u EU postati dio velike obitelji mirovinskih osiguravajućih društava.

Predstavnici dvaju sindikata, potpisnika KU, složili su se da je njihov temeljni interes očuvanje radnih mjesta i zadržavanje što većeg opsega stečenih prava te su prihvatili ponudu da se određena prava i dodaci koje su do sada uživali preformuliraju, smanje ili suspendiraju.

"To je kompromisno i privremeno rješenje u uvjetima za koje držimo da će se promijeniti u pozitivnom smjeru", kazala je Željka Klafurić koja je kolektivni ugovor potpisala u ime Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju, a s njom se složio i Milan Radulović, potpisnik u ime Sindikata radnika, sporta i rekreacije u hrvatskom mirovinskom osiguranju.

Na pitanje novinara što sa sindikatima koji nisu potpisali KU (Radnički sindikat HZMO i Nezavisni sindikat zaposlenih u HZMO), a najavljuju "bijeli štrajk", ministar je dogovorio da je štrajk legitimno pravo sindikata, ali i apelirao da pokažu solidarnost u trenutku u kojem se država nalazi, ocjenjujući da je danas privilegij biti zaposlen u javnoj upravi gdje su plaće sigurne i dolaze na vrijeme.

Ministar Mrsić je komentirao presudu u "slučaju Rubala" koji se nagodio sa odvjetništvom i priznao ono što mu se stavlja na teret. "To znači da nam i u ministarstvu i u HZMO predstoji revizija onih slučajeva koji su procesuirani, ali i onih na kojima je Rubala radio dok je bio u Zavodu jer je očito da su se kriminalne radnje dešavale i puno ranije", kazao je ministar i izrazio nadu da će otkriti sve koji su lažno dobili mirovinu i da će vratiti novac kojeg su nepravilno i nepravično primali.

Komentirajte prvi

New Report

Close