Mreža mladih Hrvatske protiv izmjena Zakona o doprinosima

Autor: Agencija VLM , 14. studeni 2014. u 13:34
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Smatraju da izmjene zakona ne pomažu nezaposlenima koji su u najtežem položaju.

Mreža mladih Hrvatske pozvala je danas saborske zastupnike da ne donesu izmjene Zakona o doprinosima po hitnom postupku jer one, upozoravaju, mogu imati izrazito negativne efekte i rezultirati još gorom situacijom na tržištu rada. Smatraju da izmjene zakona ne pomažu nezaposlenima koji su u najtežem položaju.

– Ova mjera utjecat će na dio populacije visokoobrazovanih kojih ima oko četiri puta manje nego ostalih te koji su uglavnom lakše zapošljivi i imaju više izbora. Za to vrijeme, problem više od 70 tisuća registriranih nezaposlenih mladih sa srednjom stručnom spremom ostaje neriješen – upozoravaju iz Mreže mladih Hrvatske.

Drže da ovaj potez nema jasnih analitičkih temelja, odnosno da su slične intervencije oslobađanja od plaćanja doprinosa za mlade bez prethodnog radnog iskustva i dugotrajno nezaposlene već integrirane kroz Zakon o poticanju zapošljavanja iz 2012. godine, te da do danas javnosti nije predstavljena evaluacija učinaka njihove provedbe.

– Oštro smo protiv najava ministra rada Miranda Mrsića, odnosno prijedloga da će poslodavci koji mladoj osobi do 30 godina omoguće ugovor na neodređeno narednih pet godina biti oslobođeni plaćanja doprinosa, odnosno davanja novca koji ulazi u solidarne fondove za zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu i naknadu za nezaposlene – objasnio je predsjednik Mreže Marko Borko koji ove izmjene vidi kao Vladin pokušaj igranja sa statistikom, a ne rješavanja pravih problema.

– Podržavamo stabilnije dugoročno zapošljavanje preko ugovora na neodređeno, no to nije način kako se to radi, jedini način kako se to sustavno može napraviti je preko Zakona o radu. Smatramo da je ovo prodavanje magle – dodala je Jelena Miloš iz BRID-a. Zaključuju ipak da pozdravljaju napore Vlade da poboljša socijalni i ekonomski položaj mladih, no i naglašavaju kako se ozbiljni rezultati ne mogu postići kroz nedovoljno promišljene intervencije koje nisu prošle niti minimalni test kritičke javnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close