‘Možete biti europska Florida, ali pazite s uvođenjem eura’

Autor: Marija Crnjak , 13. listopad 2017. u 07:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Turski i američki ulagači zainteresirani za suradnju, no upozoravaju.

Ako Hrvatska želi razvijati zdravstveni turizam i biti konkurentna na globalnom tržištu, ulazak u eurozonu predstavlja veliki rizik i mogao bi ozbiljno ugroziti takve planove, upozorio je Emin Çakmak, predsjednik Međunarodnog vijeća za zdravstveni turizam sa sjedištem u Turskoj.

“Slično se dogodilo Malti, koja je poput Hrvatske imala veliki potencijal, no s uvođenjem eura sve im se izjalovilo. Onog trenutka kad uvedete euro porast će cijene vaših usluga koje su vaša konkurentska prednost za privlačenje gostiju iz razvijenih zemalja”, istaknuo je Çakmak na panelu u sklopu 1. investicijskog foruma zdravstvenog turizma održanog u četvrtak u Zagrebu.

Slab angažman

Istaknuvši da Hrvatska od Turske može očekivati značajnu pomoć s razmjenom znanja, ali i dovođenja ulagača, Cakmak je Hrvatskoj podijelio packe za slab angažman i razjedinjenost u sektoru.

“U Hrvatskoj još ne postoji nacionalni klaster zdravstvenog turizma, a bez sloge i zajedništva nećete puno postići. Zanemarite neslaganja i ego i povežite se međusobno, poručio je predstavnik treće najjače svjetske sile zdravstvenog turizma, iza SAD-a i Njemačke. Turska, u 10 godina profilirana kao destinacija spa i medicinskog turizma, lani je od inozemnih pacijenata ostvarila 5,8 milijardi dolara prihoda, a razvoj bazira na zajedništvu i javno-privatnom partnerstvu, putem kojeg se već grade 22 bolnice. Cakmak je podsjetio i da je Hrvatska prije četiri godine bila aktivna u Međunarodnom vijeću koje vodi, no sad nas nema ni na sjednicama. Uz Turke, za ulaganja u hrvatski zdravstveni turizam, prvenstveno u izgradnju resorta za seniore, jako su zainteresirani i Amerikanci, otkrio je John Raffetto iz tvrtke Ambassador Care iz Washingtona, koja već surađuje s Medicinskom grupom Miljenka Bure, organizatorom Foruma.

Stiže 10.000 Amerikanaca

Raffetto vjeruje da Hrvatska može postati ‘europska Florida’. “U sljedećih 10 godina želimo u Hrvatskoj izgraditi resorte s kapacitetom za 10.000 seniora iz SAD-a kojima bi se selidba u Hrvatsku s njihovim mirovinama isplatila, usto jako je važno što je Hrvatska sigurna zemlja sa stabilnom ekonomijom, lijepom prirodom i ugodnom klimom”, kaze Raffetto.

Miljenko Bura istaknuo je primjer projekta izgradnje zračne luke u Stankovcima kao infrastrukturu potrebnu za razvoj zdravstvenog turizma. Uz toplice i jadranska lječilista Hrvatska ima potencijal u izgradnji resorta za treću dob, smatra Bura.

Hrvatska Vlada je, inače, na jučerašnoj sjednici u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se u turističke uvrštavaju i usluge zdravstvenog turizma. To, kako je kazao premijer Andrej Plenković, treba pridonijeti da nam ova najbolja sezona bude druga najbolja iduće godine.v     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Chakmache,

Dok god vi drzite Erdogana na vlasti nema zime za Hrvatski turizam.

Već vidim ZLOUPORABU termina ZDRAVSTVENI TURIZAM u izbjegavanju plaćanja poreza …
Ako – svaki bazenčić UZ KUĆU ILI HOTELČIĆ , iznajmljivači namjeravaju proglasiti
ZDRAVSTENIM TURIZMOM, onda je ovo najveći bezobrazluk kojeg je izmislio turistički POLITIČKI
LOBI , naravno, ISTRE I DALMACIJE , tj Dubrovnika…

Ne možete proglasiti USLUGU , zdravstvenom – AKO ONA TO NIJE U STVARNOSTI.
Što je uopće zdravstveni turizam i što hotelijeri – privatni i poslovne grupe- moraju zadovoljiti
propisima – da bi stekli STATUS davatelja ZDRAVSTVENE USLUGE ?

Gdje je uopće to definirano osim u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti–.–i koji su to OBLICI
ZDRAVSTVENOG TURIZMA koji se boniraju ili nagrađuju manjim PDV.om???

Zar će svaki mali SPA prostor sa saunom, bazenčićem i teniskim terenom biti oslobođen PDV-A?
Država je time odrezala granu na kojoj sjedi , i neće ubrati prihode koji joj trebaju za funkcioniranje.

Dakle, prvo definirati ŠTO JE ZDRAVSTVENI TURIZAM , koji su to objekti, što mora objekat
zadovoljavati primarno, u kojim površinama moraju biti kapaciteti za zdravlje turista, koje
zdravstvene usluge se daju, tko se zapošljava od zdravstvenih djelatnika u tim objektima ,
primarno , na koji broj turista i slična pitanja….

New Report

Close