MOL: Riječka rafinerija ima bolje šanse

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 14:20
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Mađarska naftna i plinska grupa MOL prilagođava se višku rafinerijskih kapaciteta u Europi, kazao je čelnik odjela za preradu i prodaju Ferenc Horvath, pozivajući hrvatsku INA-u da konsolidira rafinerijske kapacitete u Rijeci.

 Mađarska naftna i plinska grupa MOL prilagođava se višku rafinerijskih kapaciteta u Europi, kazao je čelnik odjela za preradu i prodaju Ferenc Horvath, pozivajući hrvatsku INA-u da konsolidira rafinerijske kapacitete u Rijeci.

MOL je već preuredio rafineriju u talijanskoj Mantovi u logističko središte, a INA bi umjesto dvije rafinerije, koje uzrokuju gubitke, trebala konsolidirati kapacitete u jednoj od njih, kazao je Horvath na Reutersovom summitu o ulaganjima u istočnoj Europi.

INA-ine su rafinerije vjerojatno najmanje i najmanje konkurentne u Europi, a riječka rafinerija ima puno bolje šanse da bude konkurentna na tržištu od one u Sisku, ustvrdio je Horvath početkom tjedna na summitu u Budimpešti.

"Koliko sam imao prilike vidjeti iz ranijih izračuna i materijala i rasprava s kolegama u INA-i, ne postoji ekonomsko opravdanje ni ekonomsko okruženje u kojem bi Sisak mogao konkurentno nastaviti s rafinerijskim poslovanjem", kazao je.

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, vođa hrvatskog tima u pregovorima s MOL-om, vlasnikom gotovo 50 posto udjela u INA-i, dosad nije bio spreman raspravljati o planovima racionalizacije INA-inog rafinerijskog poslovanja, napominje Reuters.

Što se tiče MOL-ove prognoze, Horvath ističe da je okruženje za rafineerijsko i petrokemijsko poslovanje znatno poboljšano u trećem tromjesečju, uz rast marži i potrošnje u srednjoj Europi u ovoj godini, središnjem tržištu za MOL.

Dodaje da bi se u trećem tromjesečju trebao nastaviti spor oporavak potrošnje goriva. "A što se tiče krize na relaciji Rusija-Ukrajina, smatram da utjecaj na potrošnju goriva u toj regiji neće biti tako izravan niti tako brz", kazao je.

U MOL-u su također, po njegovim riječima, prilično uvjereni da sukob u Ukrajini neće poremetiti opskrbu sirovom naftom iz Rusije, budući da su njihovi ruski partneri ugledne kompanije.

"Gledano iz ruske perspektive, ne vidim rizik po realizaciju. Naravno, uvijek postoji opasnost određenog poremećaja u isporuci nafte zbog rusko-ukrajinske političke situacije", dodao je čelnik MOL-ova odjela za preradu i prodaju.

Napominje pritom da MOL od prošle godine kupuje sirovu naftu za svoju rafineriju u Mađarskoj i putem Jadranskog naftovoda, iz Kurdistana i iz ostalih dijelova svijeta, iako i dalje većinu nafte nabavljaju u Rusiji, preko Ukrajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close