Mogu li obrtnici izaći iz sustava PDV-a i ući među paušaliste?

Autor: Suzana Varošanec , 19. veljača 2015. u 11:00
Ministri Gordan Maras i Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

“Morali bismo se dogovoriti kako će to funkcionirati”, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Podizanje praga za paušaliste sa 150.000 na 230.000 kuna mogući je novi stimulans za obrtnike koji je najavio ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

Novu mjeru pozdravljaju i porezno-računovodstveni krugovima, te Hrvatska obrtnička komora, uz napomenu da o tome ne smije razmišljati samo Maras, nego i cijela Vlada., "Morali bi sjesti za stol i dogovoriti se kako će to funkcionirati, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a i dodaje, "da bi takva mjera bila pošteno regulirana trebat će na njoj ozbiljno poraditi". Za članove HOK-a to bi bilo dobro rješenje, kaže Ranogajec, jer će ga moći ostvariti samo obrtnici, ne i trgovačka društva, no ostaje otvoren i niz pitanja. Po njemu već sada ministar financija Boris Lalovac treba reći hoće li svi oni koji su dosad imali dohodak iznad 150.000 kuna, te su u sustavu PDV-a, moći prijeći u paušaliste.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić tvrdi da je kod paušalista potrebna reforma poreza na dohodak, i to zbog stvaranja prirodnih inkubatora poduzetništva. Svima koji nisu u sustavu PDV-a, kaže, treba omogućiti da budu paušalisti, dok se prag za to i ulazak u sustav PDV treba podići na 350.000 kuna – što dozvoljavaju europske smjernice. Zanimljivo je kako Brkanićeva računica pokazuje da državna blagajna ne bi bila na gubitku. I porezni stručnjak Kristijan Cinotti pozdravlja novu mjeru. "To treba onima koji pokreću biznis dok se ne osnaže i prijeđu u više oporezovane oblike poslovanja!".

Komora nije tražila mjeru

HOK ne zna broj paušalista

Ranogajec je potvrdio da nije riječ o Komorinoj inicijativi. Preko 30.000 obrtnika, kaže, nema nijednog zaposlenog i nisu u sustavu PDV-a, što znači da svi oni mogu koristiti taj bonus paušala, osim onih koji rade u ugostiteljstvu i trgovini. Koliko je paušalista iz redova obrtnika poznato je Poreznoj upravi, ne i Komori, tvrde. HOK je u 2014. imao standardni broj upita za ulazak u sustav paušalnog oporezivanja. Lani je nestalo 2500 obrta i 6000 radnih mjesta, kaže Ranogajec, pa ako Marasova najava znači nastavak mini porezne reforme, objeručke to podržavamo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je stvarno dobar prijedlog!
Svaka čast Marasu za ovo.

New Report

Close