Zajednički projekt BIZ-a i Simentalca: Podići će mljekaru od tri milijuna eura

Autor: Božica Babić , 24. lipanj 2016. u 14:11
Foto: Thinkstock

Udruga Simentalac i mljekara BIZ osnivaju zadrugu kojom će postati neovisni od otkupljivača i trgovaca.

Obiteljska mljekara BIZ iz požeške Zlatne doline, kutjevačka Udruga Simentalac i Zadruga za etično financiranje (ZEF) združili su svoje potencijale u zajedničkom projektu nazvanom crowdfunding kampanja Radim mlijeko koji su u četvrtak predstavili stanovnicima hrvatske metropole uz slogan – Užina na Cvjetnom.

Namjera ovog 'trolista' je skrenuti pozornost javnosti na problematiku sve ugroženijeg sektora mljekarstva, posebice malih proizvođača, te istodobno motivirati i građanstvo i poduzetničke strukture da donacijama kroz kampanju koja će trajati do 15. srpnja novčanim prilozima daju potporu mljekari, odnosno podrže desetak socijalnih programa i time omoguće opskrbu mlijekom i mliječnim proizvodima za nekoliko ustanova i pučkih kuhinja na zagrebačkim adresama koje skrbe o ugroženim populacijskim skupinama.

Cilj projekta je prikupiti 150 tisuća kuna koje će mljekara BIZ investirati u obnovu dijela postrojenja uz obvezu da tijekom idućih mjeseci odabranim socijalnim programima dnevno dostavlja asortiman iz svoje ponude, a donacije je moguće ostvariti putem web platforme (www.zef.hr/radimomlijeko). Hrvatski sektor mljekarstva na koljenima je o čemu najbolje svjedoči podatak da je u 2015. otkupljeno tek 513.000 tona mlijeka, odnosno 1000 tona manje od otkupa realiziranog 2002. dok je broj gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka u tom razdoblju pao sa 65 tisuća na tek 9948. Ovom negativnom povratku u prošlost kumovali su dugi rokovi plaćanja i niska otkupna cijena mlijeka koja se danas vrti oko 2,2 do 2,4 kune za kilogram uz procjenu i daljnjeg urušavanja s obzirom da su lani na razini EU ukinute proizvodne kvote.

 Udruživanje i proizvodnja asortimana veće dodane vrijednosti uz organiziranje i vlastite maloprodaje, po modelu koji već desetljećima uspješno njeguju austrijski farmeri, rješenje je i za mala hrvatska gospodarstva koja su uspjela opstati u ovoj mliječnoj kalvariji. Udruga Simentalac i mljekara BIZ u završnoj su fazi provedbe tog koncepta, namjeravaju osnovati zadrugu kojom će zaokružiti proizvodni ciklus te postati neovisni od cjenovnog pritiska otkupljivača, mljekarske industrije ali i trgovaca.    

Simentalac okuplja 16 proizvođača mlijeka s godišnjom količinom oko pet milijuna kilograma svježeg mlijeka. "Mi imamo golemo iskustvo u proizvodnji mlijeka, u BIZ-u imaju odlične rezultate u preradi pa udruživanjem možemo biti još bolji," kaže upravitelj Simentalca Miroslav Kovač. O učinku povezivanja uopće ne dvoji, no nezadovoljan je tromom državnom administracijom koja im koči planove. Naime, prva faza ulaganja koju namjeravaju ostvariti kroz zajednički projekt traži 1,5 do dva milijuna kuna. Planirali su uzeti kredit uz potporu resornog Ministarstva poljoprivrede i jamstvo HAMAG-a. Međutim, ni bivši ni aktualni ministar nisu izradili strateški okvir za agrar pa HAMAG uskraćuje jamstvo.

"Nije nam druge nego založiti vlastitu imovinu iako ćemo po tom modelu puno skuplje plaćati kamatu", iznosi Kovač problem koji je glavobolja za brojna poljoprivredna gospodarstva.  I Božo Bošnjak, vlasnik mljekare BIZ, osnovane 1994., koja danas zapošljava 30 radnika te na dan preradi od 5 do 5,5 tisuća kilograma mlijeka, ima velika očekivanja od zajedničkog projekta. Prije četiri godine, prisjeća se, iako mu je kroz IPARD program odobren projekt za novu mljekaru, odustao je.

"Stanje na tržištu bilo je već tada dramatično i nisam se usudio sam ući u novu investiciju iako sam imao pripremljenu dokumentaciju", iznosi. Vjeruje da će nova mljekara, procijenjena na tri milijuna eura, ipak niknuti u poslovnoj zoni u Pleternici kao zajednički projekt BIZ-a i Simentalca. Kako BIZ već ima sedam trgovina, dislociranih od Rijeke preko Požege do Osijeka, plasman neće biti problem. Upravitelj ZEF-a Goran Jeras nada se da će donatorska kampanja Radim mlijeko biti uspješna uvertira za nove inicijative.

Očekuje povoljnu reakciju javnosti. Vidjet će, kaže, napor malih mljekara koji se bore za opstanak na nepovoljnom tržištu, potvrditi važnost proizvodnje domaće, zdrave hrane, kao i vrijednost uključenih socijalnih programa. "Povezivanje Simentalca i BIZ-a model je koji će uskoro prepoznati i ostala mala gospodarstva, početi ih slijediti i tako si osigurati budućnost", vjeruje Jeras. Objašnjava da je konačno riješen početni kapital nužan za rad Etične banke u RH, najavljuje da će postupak registracije biti gotov do kraja godine. Ta će banka, čiji će jedini dioničar biti ZEF, iza kojeg danas stoji gotovo 600 zadrugara, rješavati investicijske projekte upravo malih gospodarstava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jeste li vi normalni ?

Iz daljine , površno gledajući vidim da ćete propasti i ostati bez svega.
Pa vi u tom projektu nećete zaraditi niti za kamate.
U maloprodaji možete naći mlijeko po 2 , 3 ili 4 kune.
Nemojte ništa raditi što se ne isplati.
Mislite da su ovih nekoliko tisuća mljekara koji su propali bili neznalice ?

New Report

Close