Mitak stečajni upravitelj i Kamenskog i Pana

Autor: Ivor Fuka , 28. listopad 2010. u 22:00

Iza svega stoji dug od 3,8 milijuna eura koliko prema Lučiću Pan duguje, u Kamenskom pak radnice još nisu dobile socijalnu pomoć

Nekada vrlo moćna tvrtka Pan – papirna industrija – tvornica kartona i kartonske ambalaže ovoga je tjedna dobila stečajnog upravitelja. Trgovački sud u Zagrebu odredio je da to bude Zdravko Mitak koji je prije samo dva tjedna određen i za stečajnog upravitelja posrnule tvornice Kamensko.

U ovu nezavidnu situaciju papirnog diva zbog duga od 3,8 milijuna eura gurnuo je hrvatsko-bosanskohercegovački poduzetnik Milan Lučić, javnosti poznat i kao nekadašnji vlasnik velikog dijela dionica osiguravajućega giganta Euroherc. Osim što se smjestio u nadzorne odbore brojnih tvrtki, upravo Lučić stoji iza tvrtke Petrol iz Ljubuškog koja je Trgovačkom sudu predložila da Panu odredi stečajni postupak i imenuje stečajnog upravitelja. Rješenjem suda ovlašćuje Mitku da stupi u prostorije tvornice papira gdje mu Uprava mora dati sve potrebne poslovne knjige i dokumentaciju, pod prijetnjom dovođenja policije osobama koje bi se tome usprotivile. Istim rješenjem poziva se dužnike Pana da nastave ispunjavati svoje obveze prema toj tvrtki, a nakon uvida Mitak će sudu podnijeti izvješće u kojem će ocijeniti treba li Pan krenuti u stečajni postupak. Ta se odluka, doznajemo, trebala donijeti još u rujnu, ali tada na zakazano ročište nisu došli ni odvjetnici ni predstavnici Pana. U srijedu su pak odvjetnici zagrebačke tvrtke ustrajali da odvjetnik Petrola priloži novu punomoć jer je u međuvremenu u Petrolu došlo do promjene vlasničke strukture i sastava uprave. Objašnjavali su da ne postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka jer nema ni prezaduženosti ni nesposobnosti plaćanja. No sud nije prihvatio njihov zahtjev jer punomoć vrijedi do njezina opoziva pa je odredio stečajnog upravitelja. Iza svega stoji 3,8 milijuna eura, koliko prema Lučiću Pan duguje Petrolu koji je taj dug još 2003. godine stekao brojnim cesijama i potpisivanjem preuzimanja dugova. Na taj iznos treba dodati i pripadajuće kamate. Međutim, u tvornici papira tvrde, pozivajući se i na očitovanje vještaka, da tražbina uopće ne postoji te da ih je cijela priča uvalila u velike probleme. Naime, u vrijeme podnošenja prijedloga za stečaj, Pan je bio likvidna tvrtka.

Nisu bili prezaduženi, a s pokretanjem stečaja dospjeli su brojni krediti. Riječ je o kreditima Hypo banke u ukupnom iznosu od 48 milijuna eura, a postoje obveze tvrtke i prema drugim vjerovnicima, i to otprilike 20 milijuna kuna. Istodobno tvornica od svojih dužnika potražuje čak 50 milijuna kuna, dok je njezina imovina višestruko vrednija od zaduženja. Još prije godinu dana Pan je slavodobitno predstavio novu lokaciju svojih pogona, u Ivanić Gradu, a tom je prilikom doveden i tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić. Objašnjavali su tada kako je u planu i prva tvornica celuloze u zemlji i spominjala se investicija od enormnih 600 milijuna eura. U to vrijeme tvrtka je imalo petstotinjak zaposlenih, a danas funkcionira na način da se “priprema za nove poslove”, bez redovnih obveza jer ni zaposlenih ni poslovnih aktivnosti u tvrtki nema. Račun je Panu u neprekidnoj blokadi već više od 500 dana. Inače, borba vlasnika tvornice, Marinka Mikulića i Lučića traje gotovo tri godine, a Mikulić je protiv njega čak podnio i kaznenu prijavu koja je, kako doznajemo, odbačena. Lučić pak smatra, što je svojevremeno podijelio s Poslovnim dnevnikom, da Mikulić koristi svaku priliku da nekretnine skloni i prebaci na neke druge tvrtke. Istodobno s ovim rješenjem suda u Narodnim novinama objavljena je podjela Pan papirne industrije i prijenos dijela imovine na PAN tvornica papira Zagreb sa sjedištem u Đakovu.

Komentirajte prvi

New Report

Close