Mirovinska reforma: Radit će se dulje, a mirovine niže?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema novom prijedlogu, umirovljenici će moći ponovno raditi, i to 4 sata.

Vlada je, čini se, prelomila i donijela završni prijedlog dokumenta o mirovinskoj reformi. U mirovinu će se ići sa 67 godina, a uvodi se i nacionalna mirovina.

Kao piše Dnevnik.hr, prema novom prijedlogu, umirovljenici će moći ponovno raditi, i to 4 sata. Dodatak od 27 posto samo je za one koji prijeđu u prvi mirovinski stup. To su prijedlozi mirovinske reforme koji su procurili u javnost, a o svemu, bar do ponedjeljka, nadležni ministar šuti. Štednja iz drugog mirovinskog stupa i prelazak u prvi osigurali bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu. To vrijedi za one rođene 1962. godine i mlađe. Za onog tko to odabere, mirovina će biti veća. Ostanak u oba stupa značit će manju mirovinu.

Primjerice, radnik s prosječnom plaćom prema nekim izračunima imao bi mirovinu 2.980 kuna, ako bi je primao iz oba stupa. Odluči li se za mirovinu samo iz prvog stupa, bit će mu veća za 603 kune, i iznosila bi 3.583 kune.

Za to su i u sindikatu umirovljenika. ''Da prilikom umirovljenja birate hoćete li prijeći u prvi stup gdje vam država jamči vašu mirovinu ili ćete ostati u drugom stupu“, govori Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

O reformi bivši ministar nema lijepe riječi. ''Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i sve ovo što sada radi, radi na štetu i sadašnjih i budućih umirovljenika, a 27 posto je nešto što zaslužuju svi oni koji odlaze u mirovinu, bez obzira kada su rođeni“, rekao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava.

Stranka umirovljenika traži rješenje i za buduće umirovljenike. ''Trebalo bi dati 27 posto dodataka na mirovine svima, i starim i novim umirovljenicima za godine provedene samo u prvom stupu, po načelu isti doprinos, isto pravo. Ali, treba pronaći modalitet da se drugostupanjskim budućim umirovljenicima da neki dodatak na tu osnovnu mirovinu, jer je ona doista prenisko utvrđena“, objašnjava Silvano Hrelja iz Stranke umirovljenika.

Komentari (3)
 • zvonkac
  zvonkac 10:44 17.9.2018.

  Zanima me što o tome misli uvaženi zastupnik Saucha koji je vjerodostojni podupirač ove nazovi vlade.

 • Mannu
  Mannu 10:20 17.9.2018.

  Kažnjavaju raniji odlazak u mirovinu a istovremeno uvode nacionalnu mirovinu za one koji nemaju staža. Tzv nacionalnu mirovinu trebalo bi barem odvojiti i od prvog i od drugog stupa jer drugostupaši kao što sam i sam ionako plaćaju sve ove političke razuzdane derneke. Ovo nije mirovinska reforma nego jednokratno spašavanje proračuna koje će za posljedicu imati kolaps mirovinskog sustava, raseljavanje i dugoročno siromaštvo onih koji ostanu.

 • purCo
  purCo 9:50 17.9.2018.

  al smanjiti broj uhljeba, ma jok

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve