Mirovinci žele Petrokemiju, ali uz novi ugovor o plinu

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2014. u 22:00
Petrokemija Kutina u očekivanju ulagača/B. Šćitar/PIXSELL

Država ne može izbjeći odgovornost za stanje u kutinskoj industriji.

Kako sada stvari stoje, kutinsku Petrokemiju spašavat će jedino država. Nakon što je propao pokušaj privatizacije, kompaniji je zbog sve manje kapitala zaprijetio i stečaj kao krajnji rezultat godina gubitaškog poslovanja.

Međutim, država i dalje ne odustaje od te tvrtke po cijenu spašavanja i proračunskim novcem, a prema navodima Jutarnjeg lista, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak planira novu dokapitalizaciju u suradnji s mirovinskim fondovima.Međutim, prema saznanjima Poslovnog dnevnika iz izvora bliskih Petrokemiji, fondovi su vrlo nezainteresirani za sudjelovanje u novoj dokapitalizaciji, a nikakvi službeni kontakti po tom pitanju još nisu napravljeni. Podsjetimo, mirovinci su još prošle godine uložili 102 milijuna kuna za dodatne dionice po 170 kuna, a koje sada tržišno vrijede jedva 50-ak kuna.

Ulaganje još novca u kompaniju koja je kronično gladna svježeg kapitala traži prije toga promijenu uvjeta poslovanja, ali i cjelokupnog sklopa interesa koji trenutno vladaju u Petrokemiji. To se prije svega odnosi na promjenu sadašnjeg ugovora o dobavi plina koji je toliko nepovoljan da je potencijalnim investitorima bio jedan od glavnih kamena smutnje. Međutim, privatni investitori ovdje bi mogli naći zajednički jezik sa sindikatima koji upravo cijenu plina navode kao prvo što treba mijenjati.

Prema navodima našeg izvora, odgovornost države kao većinskog vlasnika za stanje u koje je došla Petrokemija ne može se izbjeći. Godinama je popuštala sindikatima, zanemarivana je modernizacija i kadrovska politika, a kada su tržišni uvjeti značajno urušili kompaniju, svi se čude kako nitko ne želi ponuditi ni 100 kuna po dionici, kaže naš sugovornik. Cilja se i na sindikate koji moraju shvatiti da im uloga nije samo zaštita radnih mjesta i stečenih prava. Za to vrijeme cijena Petrokemijinih dionica na Zagrebačkoj burzi nezadrživo tone. Od početka godine dionica je oslabila za čak 65 posto.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Čitam i ne vjerujem…scenarij kao iz nekog “lošeg boljševičkog filma”, država stalno spašava gubitaša…još su izgubili vrijedonst našeg 2 i 3 mirovinskog stupa! Apsudistan, majke mi! 😉

Sindikat bi trebao organitzirati prosvjede (trebali bi sami radnici ali pošto već postoji organizacija koju radnici plaćaju to je uloga sindikata) pred upravama OMF-ova, isto tako bi trebali postaviti pitanje Vladi: koje je njihovo pravo da “upravljaju” tim fondovima (INA, Petrokemija…..) tj. nagovaraju ih gdje će uložiti naše novce, što se u pravilu uvijek pokaže loše!!!! Bilo bi pošteno, u slučaju Petrokemije, da se država odrekne dijela vlasništva u ime fondova koji bi onda prodali svoje udjele (preko 50%), naravno uz raniju reviziju ugovora o isporuci plina!Petrokemija sigurno neće u stečaj, predstečaj ništa ne znači (ako je uopće izvediv), dakle sve oči su uptrte u fondove, iako uz već spomenuu reviziju plinskog ugovora našlo bi se i drugih investitora…
Petrokemija “preko noći” može postati poželjna udavača i donositi prihode novom vlasniku, ali uz ovakvu Vladu teško je u to vjerovati!

Nisu li mirovinci već dovoljno izgubili na petrokemijama, dalekovodima, ingrama ,magmama ili čemu već…
Dajte ljudi, stanite malo na loptu. Pa gubite naše novce.

i ja želim Petrokemiju uz još bolji ugovor, da će cijena dionice samo rasti i rasti, rasti, ali tko će to potpisati, nesposobni Vrdoljak ili presposobni Klaus

New Report

Close