Ministrica otkrila gdje će se nakon Vira rušiti bespravna gradnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 09:10
Anka Mrak Taritaš (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

‘Budući da se glavnina bespravne gradnje nalazi na moru i na području Zagreba, ta su nam područja prioritetna kada govorimo o ovom poslu.’

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je sinoć u Koprivnici da se nakon Vira, s rušenjem bespravne gradnje kreće u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a potom u Zagrebu. Nakon Zagreba rušenje će se nastaviti u priobalju, a krajem proljeće i tijekom ljeta, odnosno za turističke sezone, bespravno izgrađene zgrade koje se ne mogu legalizirati uklanjat će se u unutrašnjosti Hrvatske, rekla je ministrica Mrak Taritaš, koja je u Koprivnici sudjelovala na HNS-ovoj javnoj tribini o legalizaciji bespravne gradnje, a prije tribine odgovarala je na novinarska pitanja.

Budući da se glavnina bespravne gradnje nalazi na moru i na području Zagreba, ta su nam područja prioritetna kada govorimo o ovom poslu. Čim će biti obrađeni podatci za kontinentalni dio Hrvatske, rado ćemo ih dostaviti javnosti i krenuti s rušenjem i na ovom području, istaknula je ministrica Mrak Taritaš. Pojasnila je kako se, između ostalih, trenutno ruše objekti koji su građeni bez dozvola nakon 21. lipnja 2011. i koji ne mogu biti obuhvaćeni postupkom legalizacije.

Vezano za Koprivničko-križevačku županiju ministrica je rekla da su tu najveći problem bespravno sagrađene klijeti, čijoj se legalizaciji vlasnici još uvijek opiru. No, kazala je, i te će objekte trebati legalizirati. Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na romska naselja, jer za pretpostaviti je da tamošnji objekti neće biti legalizirni, i zbog neimaštine njihovih stanovnika i zbog toga jer se nalaze na zemljištu koje nije u njihovu vlasništvu.

Mi smo tog problemna svjesni. Ministarstvo je tako za romsko naselje na području Sisačko-moslavačke županije iz praračuna osiguralo sredstva s kojima smo platili arhitekte, građevinare i geodete kako bi se to naselje legaliziralo, rekla je ministrica Mrak Taritaš. Izvijestila je i kako je Ministarstvo u stalnom kontaktu s Udrugom Roma. Dodala je da se tu pojavljuje problem niza socijalnih prava, koje stanovnici tih naselja neće moći osigurati kada će imati legalno sagrađeni objekt.

Ova skupina građana dobiva niz olakšica, a u tom sustavu nama je interesantno to što naše Ministarstvo ima 130.000 kuna godišnje namijenjenih za rješavanje problema romskih naselja. Tu smo stavku prošle godine odlučili iskoristiti kako bismo osigurali tehničku dokumentaciju za legalizaciju takvih naselja, rekla je ministrica Mrak Taritaš.

Na javnoj tribini ministrica graditeljstva i prostornog uređenja je ponovila kako se proces legalizacije nelegalne gradnje nakon njenog isteka neće ni sekunde produljiti. Također je kazala kako nije istina da je jeftinije legalizirati vikendicu na Viru nego klijet u Podravini, jer, kazala je, za legalizaciju vikendice treba izdvojiti 20 puta više novaca, nego za legalizaciju klijeti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kukuriku štetočine nastavljaju uništavati Hrvatsku , nastavljaju uništavati Hrvatsku imovinu , nastavljaju uništavati imovinu Hrvatskih građana !

Rušenjem 10.752 “bespravnih” građevina uništit će 1.000.000.000,00 eura ,
(jednu miliardu ! eura ili 7.500.000.000,00 kuna)
Hrvatske vrijednosti koju su stvorili Hrvatski građani .

Vlada koja nezna pokrenuti Hrvatsku , koja nezna zaposliti ljude , dokazat će se uništavanjem imovine vrijednih ljudi .

Osobno nisam pogođen , svi moji objekti imaju papire .

New Report

Close