Ministri u povodu Svjetskog dana voda u Slavonskom Brodu obišli objekte vrijedne 30 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2014. u 09:24
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Rečeno je da će Hrvatska do 2018. izgraditi 47 pročistača otpadnih voda u većim naseljima, a do 2023. na pročistače će biti priključena sva naselja s više od 2000 stanovnika.

U povodu Svjetskog dana voda 22. ožujka, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obišli su u Slavonskome Brodu objekte iz projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje za taj grad i četiri susjedne općine, vrijedne 30 milijuna eura.

To je prvi veliki infrastrukturni projekt tog tipa financiran novcem iz pretpristupnih fondova Europske unije. Završen je prvi dio projekta, izgradnja vodoopskrbnoga i vodoodvodnog sustava. U drugoj polovici godine očekuje se završetak drugog dijela projekta, vezanog uz pročistač otpadnih voda koji je trenutačno u fazi ispitivanja.

Tijekom boravka u Slavonskome Brodu ministri su se sastali s lokalnim čelnicima te obišli mjesto na kojem je izgrađen pročistač otpadnih voda.

"Hrvatska je bogata vodom i to je obvezuje da radi na njezinoj zaštiti. Zakonsku regulativu u potpunosti smo uskladili s Europskom unijom. U našim planovima do 2020. cilj je da 90 posto stanovnika bude priključeno na vodoopskrbne sustave, a danas je taj postotak oko 80. U tom vremenu iz fondova EU-a očekujemo godišnje oko 150 milijuna eura", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Velika ulaganja potvrdio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je istaknuo da je to razlog zašto poskupljuju usluge vodoopskrbe.

"Samo u Brodsko-posavsku županiju u protekle dvije godine uloženo je gotovo 400 milijuna kuna u vodne projekte. Ne možete imati visoke standarde a da u njih ništa ne uložite. Povećanje naknade za korištenje voda za 1,5 kuna, to je naknada iz koje se sufinanciraju ovi projekti", rekao je Jakovina, ističući kako je to – kad se pogleda ukupna potrošnja – "mali iznos uzimajući u obzir korist koju dobivamo".

Danas je rečeno da će Hrvatska do 2018. izgraditi 47 pročistača otpadnih voda u većim naseljima, a do 2023. na pročistače će biti priključena sva naselja s više od 2000 stanovnika.

"Ovo je konkretan primjer zašto stalno pričamo o projektima. Uz zaštitu okoliša, takav projekt je važan i za gospodarstvo jer angažira građevinare, projektante… Svaki projekt koji ide u tom smjeru dobit će našu potporu", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović najavljujući da će Hrvatska od 2014. do 2020. u zaštitu okoliša uložiti oko 15 milijarda kuna.

Slavonskobrodski projekt danas je predstavljen kao primjer dobre prakse i suradnje na svim razinama, od općina, gradova, županije i Hrvatskih voda do ministarstava.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara i brodsko-posavski župan Danijel Marušić istaknuli su kako je važnost takvog projekta ponajprije u interesu građana, kojima će koristiti, te da je zbog vremena u kojem je planiran i realiziran važan i kontinuitet. Po podatcima Hrvatskih voda, ideja o projektu je iz 2005. godine.

Da je kontinuitet važan, istaknuo je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je rekao kako je "cilj Hrvatsku postaviti na kartu Europske unije" po životnim uvjetima.

"Trebat će nam puno vremena. Europska unija nudi pomoć, a na nama je da to iskoristimo", rekao je, dodajući kako moramo raditi na pripremi projekata. "Zaliha projekata je potrebna kako bi se povuklo što više novca. Najmanje problema ima država jer radi velike infrastrukturne projekte. Naš cilj je da probudimo poduzetnički sektor i jedinice lokalne samouprave da s manjim projektima upotpune tu lepezu, da pomognu da se poveća konkurentnost hrvatskoga gospodarstva", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Kako je zaključio, trenutačno su otvoreni natječaji za gotovo sav novac iz Europske unije za 2013. godinu u iznosu oko 450 milijuna eura, a restrukturiranje željeznica u Hrvatskoj veliki je infrastrukturni zahvat koji će biti realiziran uz potporu Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close