Prijavite se za bespovratna sredstva: Ministarstvo produljilo rok prijave za energetsku obnovu stambenih zgrada

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije, dostave nadopunjenu dokumentaciju, kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je zbog iznimno velikog interesa građana produžilo rok prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada, do 31. siječnja u ponoć.

"Budući da je interes za Poziv 'Energetska obnova višestambenih zgrada' iznimno velik, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničko tijelo razine 1 produžilo je rok za podnošenje projektnih prijedloga za GRUPU 1 sa 16. siječnja 2017. na 31. siječnja 2017. do  23,59 sati", priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Naime, zbog velikog broja projektne dokumentacije zaprimljene na provjeru, tehničkoj podršci potrebno je dodatno vremensko razdoblje kako bi se osigurao temeljit i kvalitetan pregled.

Prijavitelji će dodatno vrijeme ostvareno produženjem roka, moći iskoristiti za korekcije, kako bi do zatvaranja Poziva "Energetska obnova višestambenih zgrada" nadopunili projektne prijedloge te pravodobno pribavili Izjavu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o spremnosti projekta, navode iz Ministarstva.

Ističu da će unatoč produženju roka za prijavu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj vikend raditi od 10 do 18 sati, kako je ranije najavljeno. Pregledavat će se dokumentacija, a najavljeni su i dolasci nekih upravitelja s projektima koji su spremni za prijavu.

U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije, dostave nadopunjenu dokumentaciju, kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati.

Uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je pomoći prijaviteljima u pripremi projektnog prijedloga i njegovoj prijavi, kako bi uspješnost prijavitelja bila što veća, a što će u konačnici rezultirati i boljom apsorpcijom sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, objašnjavaju u Ministarstvu.

Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada objavljen je 17. listopada 2016., a svrha Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada" je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup.

Slijedom  tog Poziva sredstva od ukupno 152 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelit će se putem otvorenog postupka projektima energetske obnove višestambenih zgrada te podršku korisnicima za njihovu provedbu.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti  za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga, iznosi 100.000 kuna, a najviši 13 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji su za GRUPU 1 - ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade (predstavnik suvlasnika) ili upravitelj zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade. 

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosad je na pregled zaprimljeno 577 projektnih prijedloga, od kojih je detaljno pregledano njih 300-tinjak te je upraviteljima dana uputa što trebaju korigirati ili nadopuniti u projektima. Njih 150 je već kompletirano i za njih je Fondov Sektor za energetsku učinkovitost izdao Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga, navode iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!