Ministar Ostojić tražio pomoć od privatnika

Autor: Andreja Šantek , 18. rujan 2013. u 09:20
Ministar Rajko Ostojić/Robert Anić/PIXSELL

Privatnici su odbili biti instrument za ucjenu, žele jednak tretman i mogućnost da strani pacijenti informacije o njima dobivaju i kroz nacionalnu kontaktnu točku u HZZO-u.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u utorak se sastao s članovima HUP-ove Udruge privatnih klinika, lječilišta, bolnica i ustanova za zdravstvenu skrb kako bi razgovarali o problemima s kojima se privatnici susreću posljednjih mjeseci.

Ministrov poziv usljedio je nakon što je za ponedjeljak bila sazvana konferencija za novinare na kojoj su članovi HUP-ove udruge htjeli iznjeti svoje stavove o provedbi reformskih mjera. A privatnici i te kako imaju što zamjeriti ministru koji je posljednjih mjeseci učinio sve da ih istisne iz javnoga zdravstvenog sustava. No, otvaranje još jednog fronta ministru Ostojiću, kojem danas u bolničkom sustavu počinje štrajk, svakako ne bi odgovaralo. To više što je upravo privatne ustanove posljednjih dana naveo kao mjesta na kojem će pacijenti rješavati zdravstvene probleme ako štrajk u bolnicama potraje. Kako doznajemo, privatnici su poručili ministru da odbijaju biti instrument za ucjenu bolničkoga sektora iako neće odbiti pružiti tražene usluge.

Ono o čemu su ponajprije htjeli postići dogovor jest ravnopravan tretman prilikom javljanja na natječaje koje raspisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za smanjivanje listi čekanja, kao i uvjete za novo ugovorno razdoblje. Privatnici žele ući i u bazu nacionalne kontaktne točke u HZZO-u, gdje se pružaju relevantne informacije stranim i domaćim pacijentima o načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite u drugim državama članicama, kao i informacije o korištenju zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close