Ministar Lalovac: Rebalans tek u listopadu, ne treba nam MMF

Autor: Jadranka Dozan , 16. rujan 2014. u 22:00
Ministar Boris Lalovac i Ivan Vidaković (AmCham)/Marko Lukunić/PIXSELL

Pitanje učinkovitosti javnih službi otvorit će se s ili bez outsourcinga, odnosno spin-offa, rekao je Lalovac.

Drugi ovogodišnji rebalans će, kao i lani, više-manje konstatirati stanje.

Vlada ga sprema tek za sredinu listopada, a dotad će se za saborsku proceduru pripremiti i prateći paket poreznih izmjena, poručio je ministar financija Boris Lalovac. Odgovarajući na pitanja nakon radnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), naglasio je i kako se s lokalnim jedinicama još pregovara o kompenzacijskim mjerama. A komentirajući priču o izglednosti traženja pomoći MMF-a, koju je aktualizirala analiza Reutersa, ponovio je kako nam s MMF-om ne treba nikakav drugi aranžman povrh postojeće razine suradnje, kroz tehničku podršku.

U rješavanju problema prekomjernog deficita i rastućeg javnog duga naš je prvi partner u Europska komisija, podsjetio je ministar uvjeren kako će Hrvatska i nadalje biti u stanju uredno servisirati svoje financijske obveze.Tome će teško pridonijeti Vladino odustajanje i od tzv. spin-offa pomoćnih djelatnosti u javnim službama, nakon što se već ranije ustuknulo s planom izdvajanja i prepuštanja tržištu  tih djelatnosti (outsourcing), od čega se očekivalo oko 700 milijuna kuna proračunskih ušteda. Lalovac je potvrdio medijske napise o tome. Razlozi mu, kaže, nisu poznati, ali pitanje učinkovitosti javnih službi otvorit će se s ili bez outsourcinga, odnosno spin-offa. Uz sadašnju je stopu zaposlenosti neodrživo da ukupni javni sektor samo na plaće i hladni pogon troši 55 milijardi kuna godišnje, kaže Lalovac istitčući kako to financiraju građani i poduzetnici iz visokih poreza.

Prema njemu, planirana porezna reforma trebala bi promijeniti situaciju u kojoj radnik dobiva malo, poduzetnik plaća puno, a razlika odlazi u financiranje javnog aparata. Posve neuobičajeno je, pak, ministar reagirao na istup jednog poduzetnika koji je problematizirao natječaj(e) za koncesije za špeditere na graničnim prijelazima. Lalovac je zapravo prozvao svoje zamjenike i pomoćnike. Da administracija dio koje su i oni funkcionira kako treba, kaže, ministar se ne bi trebao baviti pojedinačnim slučajevima, njegov je posao da vodi politiku. Zamjenik mu Igor Rađenović osjetio se prozvanim, pa je pojasnio da je natječaj u tijeku i da će svi nezadovoljni moći podnijeti žalbu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


MMF im ne treba jer treba i dalje muljati okolo i sakriti stvarno stanje. Bitno da oni ne provode reforme i da oni "namaju gdje rezati" na rashodovnoj strani a za prihodovnu će se oni pobrinuti kao dosad. Ovo što prodaju pod "povećanjem plaća" i "poreznim rasterećivanjem" drugim novim porezima će sve kompenzirati, dakle onima kojima se kao rasterećuje nešto istodobno se nameću novi, dodatni porezi, što će ispod crte biti više poreza za platiti onima kojima se danas tvrdi da će biti rasterećeni. Rasterećenje će platiti oni kojima se već nameću novi porezi, a rasterećenja neće biti jer će ubuduće još više plaćati nego dosad. A ovo što rade s poduzetnicima je njima mala pomoć, jer oni iz ovog sivila ni takvim mjerama ne mogu izaći. Samo će potaknuti još lošije plaćanje računa a sebi će (država) srezati prihode. Ispod crte to će biti lošije nego što je bilo dosad. I to će platiti fizičke osobe, jer gdje nastane "rupa" oni je ne krpaju reformama, rezanjem rashoda i reznajem subvencija potencijalnim biračkim skupinama, ne oni to preko dizanja cijena i uvođenja novih poreza "rješavaju". Nameti su sve veći i veći, jasno na teret pojedinaca a ni oni sami od toga nemaju korist a gospodarstvo tone sve više i više a oni se uzdaju u to da će država živjeti od nekoliko mjeseci turizma i ubiranja poreza na sve i svašta. Vidi se da su ne samo nesposobni, već i bezobrazni i bahati. Napustit će ovu zemlju i fizičke i pravne osobe. Pad stanovništva pri sljedećem popisu stanovništva će biti još veći od onog zadnjeg (2001. – 2011.) a zato će oni biti odgovorn. Ne mare oni za to. Oni će i dalje po svome a sposobnih nema da bi ih zamijenili tako da ovaj brod plovi u nepovrat.

RMG, odlican post. Slazem se sa svime. To rasterecenje je ustvari daj 50kn an placu, a uzmi 100kn drugdje. Nema tu nikakvih reformi, niti ce ih biti.

MMF nema sto ovdje traziti, s ovakvim politikama. Niti bi nam ikakve novce dao za ovakve “reforme”. Pravi plan je zaduzivanje dokle ide, i guranje problema pod tepih dok ne implodira.

Iseljavanje je jako naraslo, jer ljudi ne vide perspektivu. Sve su te rpice lijepe, ali mi imamo najdulju recesiju uopce od ikoga. Niti nema naznaka da ce stvari ikuda ici.

Ovdje se isplati mozda vratiti tko vec ima ozbiljnu lovu, i nema nikakvih briga. I to ako.

MMF im ne treba jer treba i dalje muljati okolo i sakriti stvarno stanje. Bitno da oni ne provode reforme i da oni “namaju gdje rezati” na rashodovnoj strani a za prihodovnu će se oni pobrinuti kao dosad. Ovo što prodaju pod “povećanjem plaća” i “poreznim rasterećivanjem” drugim novim porezima će sve kompenzirati, dakle onima kojima se kao rasterećuje nešto istodobno se nameću novi, dodatni porezi, što će ispod crte biti više poreza za platiti onima kojima se danas tvrdi da će biti rasterećeni. Rasterećenje će platiti oni kojima se već nameću novi porezi, a rasterećenja neće biti jer će ubuduće još više plaćati nego dosad. A ovo što rade s poduzetnicima je njima mala pomoć, jer oni iz ovog sivila ni takvim mjerama ne mogu izaći. Samo će potaknuti još lošije plaćanje računa a sebi će (država) srezati prihode. Ispod crte to će biti lošije nego što je bilo dosad. I to će platiti fizičke osobe, jer gdje nastane “rupa” oni je ne krpaju reformama, rezanjem rashoda i reznajem subvencija potencijalnim biračkim skupinama, ne oni to preko dizanja cijena i uvođenja novih poreza “rješavaju”. Nameti su sve veći i veći, jasno na teret pojedinaca a ni oni sami od toga nemaju korist a gospodarstvo tone sve više i više a oni se uzdaju u to da će država živjeti od nekoliko mjeseci turizma i ubiranja poreza na sve i svašta. Vidi se da su ne samo nesposobni, već i bezobrazni i bahati. Napustit će ovu zemlju i fizičke i pravne osobe. Pad stanovništva pri sljedećem popisu stanovništva će biti još veći od onog zadnjeg (2001. – 2011.) a zato će oni biti odgovorn. Ne mare oni za to. Oni će i dalje po svome a sposobnih nema da bi ih zamijenili tako da ovaj brod plovi u nepovrat.

ajde, ovdje ima bar nešto što bi pomoglo oporavku, ali teško će se to provesti sam, najteže će “zagrijati” hladni pogon, a to je u stvari najvažnije

New Report

Close