Ministar Jakovina: Kriv je Čobanković

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2013. u 21:59
T. Jakovina: Nije to moj 'nalog' ili 'recept'/PIXSELL

Na tekst “Jakovina velikim tvrtkama poklonio 70 milijuna kuna” je reagiralo Ministarstvo poljoprivrede ističući kako su u njemu iznesene netočne informacije.

Na tekst "Jakovina velikim tvrtkama poklonio 70 milijuna kuna", objavljen 10. lipnja, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede ističući kako su u njemu iznesene netočne informacije.

"Stupanjem na snagu Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN, br. 120/12 i 136/12), sukladno članku 70. stavak 3., umanjenje izravnih plaćanja (modulacija) za prava na razini proizvodne godine veća od 100.000 kuna ne primjenjuje se na proizvodnu 2012. godinu te nije riječ o ni o kakvom 'nalogu' ili 'receptu' ministra Tihomira Jakovine ili navodnom pogodovanju velikim poljoprivrednim sustavima, već o poštovanju zakonskih odredaba. Ova zakonska odredba morala je biti uvrštena zbog nepoštovanja rokova za modulaciju za vrijeme bivše Vlade i ministra Petra Čobankovića, koji nisu na vrijeme obavili modulaciju za 2009., te je došlo do pomicanja rokova i za iduće godine. Isto je zaključila i državna revizija te bi tako došlo do situacije da bi se u 2013. godini modulacija obavljala dva puta, za proizvodnu 2011. i 2012. godinu. Obavljanje modulacije u tekućoj godini dva puta bilo bi nezakonito i moglo je rezultirati tužbama korisnika, što je na ovaj način, sukladno Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, izbjegnuto. U konačnici, zbog toga je u kalendarskoj 2013. isplaćena proizvodna 2012. godina, od koje je obustavljena modulacija za 2011. Sve navedeno potvrđuje da je ministar Tihomir Jakovina postupio zakonski, regulirajući nezakonito postupanje ministra Petra Čobankovića", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close