Minimalac u Hrvatskoj porastao je na 3000 kuna, pogledajte koliki je u drugim europskim zemljama

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2018. u 09:55
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U većini europskih zemalja zakonski je propisana minimalna plaća koja predstavlja donju granicu za poslodavce, ali njezin iznos uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

Minimalna plaća u Hrvatskoj od početka iduće godine raste na 3000 kuna, što je odlična vijest za svakog desetog radnika u Hrvatskoj. Riječ je o solidnom rastu od devet posto, ali u drugim novim članicama Europske unije i minimalne plaće, kao i ostali gospodarski pokazatelji, rastu brže piše tportal.

U većini europskih zemalja zakonski je propisana minimalna plaća koja predstavlja donju granicu za poslodavce, ali njezin iznos uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

Prema podacima Eurostata, 22 od 28 zemalja članica EU-a (Danska, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska bile su iznimke) imaju nacionalnu minimalnu plaću, kao i sve zemlje kandidatkinje za članstvo u EU (Crna Gora, Makedonija, Albanija, Srbija i Turska).

Minimalne plaće u Eurostatovu izvješću iskazane su u bruto iznosu pa je tako hrvatski minimalac u 2018. iznosio 465,72 eura i u rangu je češkog, a malo je niži od poljskog i slovačkog. Međutim iznosi tek četvrtinu minimalca koji primaju radnici u razvijenim europskim zemljama.

Raspon minimalnih plaća u zemljama EU-a kreće se od 261 eura u Bugarskoj do 1999 eura u Luksemburgu. U prvoj grupi je devet zemalja s minimalnim plaćama do 500 eura. Na dnu je već spomenuta Bugarska, Hrvatska je oko zlatne sredine, a na gornjoj granici su Poljska i Slovačka s minimalcem od 480 eura.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close