‘Zakonske odredbe po kojima se SDP kažnjava su protuustavne’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 17:30
Zoran Milanovic, Milanka Opacic. (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)

“Općenito je cijeli sustav postavljen ne po principu oko za oko zub za zub, nego oko za nokat, a za dva nokta dvije glave”, kazao je.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović neustavnima je danas ocijenio zakonske odredbe po kojima se uskratom financiranja iz proračuna kažnjavaju stranke koje zakasne s objavom financijskog izvješća, ističući da hrvatski Ustav govori kako se prava, dakle i ona stečena kakvo je i ono na financiranje sukladno na izborima osvojenim glasovima, mogu ograničiti samo u slučaju kaznenog djela.

Milanović je u SDP-ovoj središnjici istaknuo kako SDP-ovo dvodnevno kašnjenje u objavi godišnjeg financijskog izvješća, zbog kojega je Državni ured za reviziju predložio nadležnom saborskom odboru da SDP-u na tri mjeseca uskrati financiranje iz proračuna, ne znači ni prekršajnu, a kamoli kaznenu odgovornost, već da je riječ o administrativnoj mjeri.

"To su stečena prava, pa tako SDP za svoje milijune kuna ima najlegitimniju pravnu osnovu, a to je volja birača koji su nam dali glasove na izborima. Ti glasovi su prema zakonu pretočeni u financijska sredstva iz kojih se mi kao ustavna institucija financiramo", poručio je. Pozivajući se na Ustav, po kojemu se prava i slobode mogu ograničiti samo osudom za teška i osobito teška kaznena djela, ili se mogu izgubiti te zabraniti njihovo stjecanje na određeno vrijeme ako to zahtjeva zaštita ustavnog poretka, odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe po kojima se drastično kažnjava kašnjenje u objavi izvješća nazvao je protuustavnima te najavio zakonske izmjene u tom dijelu.

"Ovdje se stečena prava, kao posebno zaštićena ustavna kategorija, oduzimaju administrativnom mjerom zbog zakašnjenja od dva sata ili dva dana. Toliko o ustavnosti ovog zakona", rekao je Milanović. Sporne zakonske odredbe kritizirao je i zato što drastične kazne, kakvima smatra gubitak četvrtine godišnjeg financiranja iz proračuna, predviđa za minimalno kašnjenje u objavi izvješća, no ne govori o posljedicama kada je izvješće nepotpuno, krivotvoreno ili jednostavno loše. "Općenito je cijeli sustav postavljen ne po principu oko za oko zub za zub, nego oko za nokat, a za dva nokta dvije glave", kazao je, naglasivši da su SDP-ova prava, pa tako i ono na financiranje, stečena odlukom građana na izborima, prema unaprijed utvrđenim pravilima.

"Mi od toga živimo i financiramo se, nemamo tajne izvore financiranja i platit ćemo na kraju ili nećemo, ovisno o odluci suda. Mi nismo korporacija, bez novca ne možemo raditi svoj posao, bez kuna ne možemo finacirati izbornu kampanju, ali isto tako postoji nešto više u ovoj priči, a to su vrijednosti, ustavni poredak", poručio je Milanović. Najavio je da će svojim stranačkim kolegama u saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložiti da izglasaju odluku Državnog ureda za reviziju s obzirom na važeći zakon, ali i najavio da će SDP svoja prava pokušati obraniti pred Upravnim sudom.

"Ima neke ironične simbolike u tome jer stranke koje protiv sebe imaju optužnice da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu, od pet do šest milijuna kuna, što je u našem slučaju trećina godišnjeg financiranja. Zakone moramo poštivati pa čak i onda kad su besmisleni, kada su protuustavni i kada proturječe temeljnim ustavnim načelima. Mi ćemo se toga držati, a nakon što to napravimo promijenit ćemo zakon jer to možemo", naglasio je.

Milanović je podsjetio da je SDP dva dana zakasnio s objavom izvješća na svojim internetskim stranicama jer je šefica stranačkog računovodstva imala srčani udar te joj je u bolnici ugrađen stent. "Koliko god da sam bio ljut što su moji suradnici zakasnili po prvi put s predajom izvješća, dva dana, sada kažem da u tome ima neke simbolike, ima neke pravde jer oni su radili svoj posao pošteno i nisu na vrijeme htjeli predati falično, lažno izvješće što zakon potpuno tolerira, nego su predali dobro izvješće s dva dana zakašnjenja. Dvije godine ranije su predavali u roku", istaknuo je.

Osvrćući se na dopis koji je glavni državni revizor poslao SDP-u i stranku obavijestio da se obratio Odboru za Ustav, Milanović je rekao kako je glavni državni revizor prošle godine "zaboravio raditi svoj posao", budući da su dvije stranke, tada iz vladajuće koalicije, s objavom izvješća zakasnile dva tjedna, a njegov Ured nije reagirao. "To je nekako promaklo, to nitko nije primjetio. Naprosto, odspavalo se, možda zbog straha zato jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da to nije iz straha, da nema veze sa stranačkom pripadnošću. Navodno je glavni državi revizor član HDZ-a, to su kolege iz HDZ-a i tvrdili kad je izabran 2010. godine. To je također jedna nezgodna situacija u kojoj netko tko ima politički profil odlučuje o ovakvim stvarima", rekao je.

Upitan misli li da je glavni državni revizor donio političku, a ne administrativnu odluku, Milanović je odgovorio: "Donio je odluku koju je formalno po zakonu jedino i mogao donijeti jer je zakon takav kakav je".

Komentari (4)
Pogledajte sve

sad kad Zakon treba njih opaliti po džepu, sad su odjednom odredbe protuustavne?!? a dok se kažnjavalo druge (i lokalne političare) onda je sve bilo u redu????


… pa tko vodi ovu državu??? [emo_ooooo]

Retardi koji ne bi znali vodit ni banak na pazaru,ali im je ovaj narod omogucio da vode drzavu.

nevjerojatno, kad im provođenje zakona na ide u prilog onda zakon proglašavaju protuustavnim, a revizora optužuju da ih progoni jer je HDZ-ovac…a to što oni nisu poštovali zakon, to uopće nije važno?!?!? pa tko vodi ovu državu??? [emo_ooooo]

Saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin rekao je danas da prihvaća mišljenje Državnog ureda za reviziju, koji je predložio tromjesečnu suspenziju novca iz proračuna jer nije na vrijeme objavio financijsko izvješće, …

Slučani premjeru :
Lagali ste !
A sada je Zakon protuustavan ?
Zakon se mora poštivati !

RASPIŠITE IZBORE !

New Report

Close