Milanović: Moguće su tek manje korekcije drugog stupa

Autor: Ana Blašković , 28. siječanj 2014. u 22:00
Premijer Zoran Milanović/Patrik Macek/PIXSELL

Procedura prekomjernog deficita nije kazna već mehanizam za uvođenje reda.

Hrvatska je u utorak i formalno ušla u Proceduru prekomjernog deficita (PPD), korektivni mehanizam Unije tijekom kojeg je dužna u iduće tri godine pod kontrolu staviti deficit države i javni dug.

Na sjednici Vijeća ministara financija, koje je službeno prihvatilo prijedlog Europske komisije o postojanju prekomjernog manjka i preporuke za smanjenje, bio je i ministar Slavko Linić koji je potvrdio da će financijska prilagodba ove godine biti "teška" više od 7,5 milijardi kuna. Istodobno, premijer je u Saboru poručio da Vladi "ne pada nam napamet raditi ono što su radile neke države, a na što često pozivaju i neki u Hrvatskoj, da se ukine drugi stup i novac prebaci u proračun. To ne dolazi u obzir, tu su moguće samo određene, manje korekcije".

 

Milanović

U vladi ne sjede politički kamikaze već odgovorni i ozbiljni ljudi

Premijer je naglasio da Procedura "nije nikakva kazna" već mehanizam koji će pomoći Hrvatskoj da bez političkih kalkulacija i odugovlačenja do kraja uvede red i provede reforme koje se odgađaju. Najavio je reforme "na ovaj način neodrživih sustava" zdravstva i obrazovanja, državne uprave, javnih službi i pravosuđa. Promjene slijede radnom zakonodavstvu, a nastavit će se restrukturiranjem državnih i javnih tvrtki, racionalizacijom agencija i upravljanju državnom imovinom.

"Dinamizacija tržišta rada nije naš hir ili izraz društvene neosjetljivosti, nego je riječ o alatu koji moramo upotrijebiti za očuvanje radnih mjesta, ali i da bi se lakše dolazilo do novog posla i da bi se potaknuo val otvaranja radnih mjesta", rekao je premijer jer u Vladi "ne sjede politički kamikaze već odgovorni i ozbiljni ljudi" te joj sasvim sigurno "nije u interesu da još više građana izgubi posao".Hrvatska do 30. travnja Europskoj komisiji mora predstaviti mjere kojima će unutar Procedure prekomjernog deficita do 2016. spustiti proračunski manjak s oko 6,5 posto BDP-a na manje od tri i javni dug vratiti ispod 60 posto BDP-a, koliko zahtijevaju kriteriji iz Maastrichta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Potrebite su velike korekcije u glavama političara.
Bojim se da je to nemoguće jer oni žive u sazvježđu Orion

New Report

Close