Milanović: Latvija je dobar primjer kako oštri rezovi djeluju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2013. u 16:55
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Latvija je na tešku krizu i duboku recesiju odgovorila oštrim rezovima i primjer je kako oštre mjere mogu dovesti do ekonomskog rasta, rekao je u petak u Rigi hrvatski premijer Zoran Milanović.

Latvija je na tešku krizu i duboku recesiju odgovorila oštrim rezovima i primjer je kako oštre mjere mogu dovesti do ekonomskog rasta, rekao je u petak u Rigi hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Latvija je dobar primjer da mjere koje se donose moraju biti odvažne", da se moraju provesti bez odgode i to je učinila dobro jer je imala hrabrosti, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Valdisom Dombrovskisom.

Latvija je 2009. bila suočena s recesijom, a vlada je potom uvela stroge mjere štednje koje su uključile kresanje plaća, proračuna i velika otpuštanja u državnom sektoru.

Danas ta zemlja ima najviši rast u EU-u – prošle godine imala je 5,6 posto, te zadovoljava kriterije za ulazak u eurozonu – proračunski deficit, inflaciju i javni dug – pa će 1. siječnja 2014. uvesti euro, deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, i tako postati 18. članica eurozone.

Stoga je Latvija istodobno "prokleta i blagoslovljena", izrazio se Milanović. Prokleta zbog duboke recesije i dubine krize 2009., a blagoslovljena jer je to natjeralo zemlju na oštre rezove koji su donijeli rezultate.

Kasnije je na forumu "Riga Conference 2013." na kojoj je sudjelovao u okviru teme "Je li Europa i dalje čimbenik globalnog gospodarstva" rekao da je slučaj s Hrvatskom obrnut. Ona je blagoslovljena jer nije imala tako duboku krizu, ali prokleta jer je to nije natjeralo na rezove kakve je učinila Latvija.

Premijer Milanović boravi u petak u službenom posjetu Latviji, a to je njegov prvi službeni posjet inozemstvu nakon pristupanja Hrvatske EU-u.

Milanović je rekao da su ga u razgovoru s latvijskim domaćinom zanimala latvijska iskustva na putu za euro, a Dombrovskis je naglasio da je "dao punu potporu daljnjoj integraciji Hrvatske u europske strukture".

"U potpunosti podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu", kazao je. Milanović je odgovorio da se Hrvatska nada ulasku u schegnensku zonu slobodnog kretanja kroz oko dvije godine.

"Razgovarali smo o bilateralnoj suradnji, politički dijalog je dosad bio vrlo uspješan i takvom se nadamu i u okviru EU-a. Što se tiče ekonomske suradnje, postoji potencijal za daljnje jačanje ekonomskih odnosa i veza, čemu se nadamo da će doprinijeti i nedavno uspostavljena izravna avionska veza Rijeka-Riga", rekao je Dombrovskis.

Uz razgovore sa šefom latvijske vlade, premijer Milanović sastao se i s predsjednikom države Andrisom Berzinšom te je sudjelovao na forumu "Riga Conference 2013". Riga osmi put zaredom, u petak i subotu, organizira takvu konferenciju, a ona će se ove godine fokusirati na obranu, ekonomske i sigurnosne izazove pred kojima se nalaze EU i NATO, na Istočno partnerstvo i odnose s Rusijom.

Tijekom dana trebao bi se sastati i s predsjednicom parlamenta Solvitom Aboltinom.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Milanović je očit primjer kako loše vođenje politike države djeluje na ekonomiju.

ovaj zbilja pojma ne zna jel bi piškio il kakio. prije koji mjesec je brbljao gospodarstvenicima na nekom forumu kako je super vrtiti se u krug umjesto reformirati. taj očito nije u stanju zapamtiti koje mišljenje zove svojim.

očigledno je da si ti nesposobno laprdalo, a ne premijer

da sam kaj je to ona napravila na prvi znak krize , a ne ko vi prvo se instalirali , pa zatukli još više tj pokrali i sad su vam svi drugi krivi,

New Report

Close