Među 100 najboljih i četiri tvrtke iz krizom opustošenog sektora

Autor: Ante Pavić , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Najbolje plasiran građevinar u top 505 je Viadukt na 72. mjestu/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Boje građevinara brane Viadukt sa 900 milijuna kuna prihoda, Strabag sa 818 milijuna te Tehnika i Dalekovod.

Hrvatska građevinska operativa još se dobro sjeća predratnih vremena kad je znatan dio prihoda ostvarivala izvozom, ponajviše radom na velikim projekatima, posebice u Africi i istočnoj Europe gdje su radili kao samostalni izvođači ili kao kooperanti svjetskih korporacija. Samo je 1990. na inozemnim tržištima izvezla radova u vrijednosti od 390 milijuna dolara.

Krajem rata situacija se mijenja te njezini radnici počinju raditi kao najamna radna snaga na zapadu Europe. Početkom dvijetisućutih, operativa se okreće domaćem tržištu i stvari su, ponajviše zahvaljujući velikim javnim ulaganjima u infrastrukturu i nekretninskom prenapuhanom balonu, izgledale sjajno sve dok nije došla 2008., kada je globalna kriza pokazala sve slabosti domaće ekonomije, pri čemu se nekretninski balon ispuhao, a građevinske tvrtke počele patiti. Među prvima su osjetile snažan udar krize od koje se do danas nisu oporavile. Broj poduzeća se u četiri godine smanjio za 680, a zaposlenih za više od 31.000.Građevinari se i danas bore za opstanak. Dovoljno upozorenje im je Slovenija koja je praktički izgubila svoj građevinski sektor nakon ulaska u EU, a zamijenile su ga  kompanije iz Austrije ili Njemačke.

42mil.

kuna rasli su prošle godine prihodi Tehnike te su dosegnuli 896,7 milijuna kuna. Dalekovod je pak uprihodio 860 milijuna kuna

Neke od njih već su u Hrvatskoj pa je Strabag zauzeo četvrto mjesto među građevinarima, odnosno 86. mjesto na ljestvici 505 s godišnjim prihodom od 818 milijuna kuna. Slijedi Swietelsky na 134. poziciji s prihodima od 558 milijuna kuna. Najvišu poziciju u sektoru po ostvarenim prihodima zauzima Viadukt, koji je u Top 505 na 72. mjestu. Lani je ostvario nešto više od 900 milijuna kuna prihoda, neznatno više nego 2012. To je ujedno i građevinska tvrtka koja sa 1256 radnika zapošljava i najviše ljudi nakon Bilfinger Đure Đakovića. Štoviše, u 2013. zaposlili su novih 248 radnika. U svibnju ove godine potpisali su, kao dio zajednice ponuditelja koju čini još i Zagorje gradnja, ugovor o radovima na izgradnji spojne ceste Zabok – Krapina vrijednosti 43,69 milijuna kuna.Sljedeća na ljestvici (78.) je Tehnika sa 896,7 milijuna kuna prihoda, 42 milijuna kuna više nego u 2012. Dobit joj je, međutim, u 2013. gotovo prepolovljena na 21 milijun kuna.

Vrijednost izvoza je lani, pak, znatno povećana pa je u 2013. od radova u inozemstvu uprihodila gotovo 300 milijuna kuna. Sljedeća tvrtka na ljestvici (79.) je Dalekovod sa 860 milijuna kuna prihoda, 44 milijuna kuna manje nego prethodne godine. Dalekovod je ove godine i povećao gubitak na ukupno 159 milijuna kuna, postignuta je predstečajna nagodba, a prije mjesec dana ulagači su razgrabili dionice prilikom dokapitalizacije, pa se čini se da vjeruju toj kompaniji i njezinoj izrazito izvoznoj orijentaciji. Naime, polovica prihoda Dalekovoda dolazi iz inozemnih poslova čija je vrijednost u odnosu na 2012. lani povećana za 62 milijuna kuna. To je ujedno i kompanija s najvećom vrijednošću izvoza u Hrvatskoj. U tome joj može parirati samo Bilfinger Đuro Đaković (mjesto 148.), koji je u 2013. od ukupno 503 milijuna kuna prihoda, samo od izvoza uprihodio 391 milijun kuna.

Ta tvrtka je, za razliku od Dlekovoda, u protekloj godini ipak poslovala s dobitkom, i to u iznosu od 25 milijuna kuna. Iza Bilfingera, po visini prihoda, na popis 505 smjestila se Hidorelektra niskogradnja (mjesto 151.) koja proživljava najteže dane, zatvorila je sva gradilišta, a radnici je tuže zbog neisplate plaća. Na 162. mjestu je Zagorje tehnobeton koji također proživljava ne tako svijetle dane. Slijedi jedan od najvećih stanograditelja u Zagrebu – GIP Pionir koji je 205. mjesto zaslužio prihodom od 349 milijuna kuna. Nešto manje prihode od 297 milijuna kuna imao je Institut IGH koji (243.) je o izašao iz predstečajne nagodbe i dokapitalizacijom promijenio vlasničku strukturu. Splitski Konstruktor inženjering, čiji su radnici štrajkali zbog neisplate plaća, je na 252. mjestu s 284 milijuna kuna prihoda.

Stiže novi zakon

Namjera je olakšati poslovanje građevinara

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nedavno je pozvalo zainteresiranu i stručnu javnost da se aktivno uključi u izradu zakonskog rješenja kojima će se urediti poslovi i djelatnosti prostornog uređenja i gradnje. Njima će biti definirani poslovi, djelatnosti i certificiranje u poslovima vezanim uz projektiranje, nadzor i građenje, a prema zamisli bi trebali olakšati poslovanje građevinarima i podići njihovu konkurentnost u Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close