Istraživanje Metroa: Po ulasku u EU moglo bi se ugasiti 30% malih trgovina

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2013. u 10:42
Angelo Turati (PIXSELL)

Lanac Metro Cash&Carry Hrvatska i Savez udruga malih trgovaca potpisali su u utorak ugovor o nabavi robe…

Trgovački lanac Metro Cash&Carry Hrvatska i Savez udruga malih trgovaca potpisali su u utorak ugovor o nabavi robe u sklopu kojeg će se Metro odreći dijela svoje marže.

Predsjednik Uprave Metroa C&C Hrvatska Angelo Turati i član Upravnog odbora Saveza udruga malih trgovaca Zoran Paleka rekli su da je iznos dijela marže koje će se Metro odreći poslovna tajna te će se formirati prema poslovanju svake članice Saveza.

Paleka je rekao da mali trgovci od Metroa dobivaju volumenske rabate koje prije nisu imali te da će Savez za slične ugovore partnere tražiti i kod Agrokora te drugih trgovačkih lanaca. Savez ima 320 članica s oko 2000 zaposlenih. Ugovor s Metroom dio je aktivnosti kojima žele pomoći malim trgovcima, pogotovo u ruralnim prostorima gdje nema hipermarketa, koji su u 10 godina povećali tržišni udjel sa 10 na 34%, uz pad udjela malih trgovina sa 40 na 28 posto.

Istraživanje Metroa pokazalo je da bi se u nas nakon ulaska u EU moglo ugasiti 30% malih trgovina, oko 10% bi ih moglo stagnirati, dok će ih se oko 60% morati konsolidirati i ući u partnerstvo. Slično je bilo i u drugim zemljama gdje Metro posluje, u Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, i Metro, rečeno je, želi primijeniti ta iskustava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close