Meteor grupa otkupila dio Badelovih dugova

Autor: Božica Babić , 03. kolovoz 2016. u 22:00
Badelov pogon na Žitnjaku/Marko Prpić/PIXSELL

Ministar Panenić kaže kako odluke o strateškom partneru neće biti do 15. kolovoza.

Badel 1862 strateškog investitora vjerojatno neće dobiti ni tijekom kolovoza. Naime, članovi Vlade RH na godišnjem su do 15. kolovoza, a usto ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji drži ključ rješenja, za Poslovni dnevnik kaže da tu odluku "ne želi lomiti preko koljena."

Badelu nije frka i nema razloga brzati, misli ministar. Iako predstečajni postupak traje tri godine tvrtka posluje sve bolje, no za dugoročni razvoj ipak treba jakog investitora i stoga, tvrdi Panenić, neće dopustiti da se izbor obavlja pod pritiskom politike i/ili medija. Proces je, pojašnjava, oduljio dogovor državnih vjerovnika o otpisu potraživanja, a još se čeka i ocjena Ureda za zakonodavstvo može li tehnička Vlada RH donijeti odluku o prodaji tvrtke u kojoj država zajedno s Kapitalnim fondom drži 77,88 posto udjela. "Badel je tvrtka koju čeka svijetla budućnost i zato postupak izbora strateškog investitora mora biti odrađen vrlo kvalitetno", zaključuje ministar Panenić.

U đakovačkoj Meteor grupi, koja je nakon drugog kruga  i dopune obvezujućih ponuda uz slovački St. Nicolaus ostala u utakmici za Badel kažu da bi odluku radi dobrobiti kompanije trebalo donijeti što prije. Ne skrivaju svoje namjere i tvrde kako je njihova ponuda vrlo konkretna i vjeruju, najkvalitetnija. I to ne samo stoga što je vrijedna više od 26 milijuna eura, dok je St. Nicolaus navodno pripravan dati 25 milijuna eura. O ozbiljnosti njihove ponude, otkrivaju, svjedoči i podatak da su već otkupili tražbine dva financijska vjerovnika što je sam Meteor uvrstilo na listu Badelovih većih vjerovnika. Time su riješili založna prava na pogon na Žitnjaku te na vinograde i vinarije.

Sa ostalim bankama vjerovnicima postignut je dogovor oko tražbina u predstečajnoj nagodbi, a s dvije banke dogovoren je i model financiranja cjelokupne transakcije od koje bi proračun mogao uprihoditi oko 180 milijuna kuna.  Naime, i Meteor i St. Nicolaus su prihvatili sve tražbine državnih vjerovnika, a samo potraživanje Fonda za zaštitu okoliša i to nastalo nakon pokretanja predstečaja, iznosi 50 milijuna kuna.  Meteor je svojoj ponudi priložio potvrde o partnerstvu s najvećim distributerima na hrvatskom tržištu i u regiji koncernom Agrokor, Atlantic grupom, te tvrtkom Roto promet. Nisu zaboravili ni socijalnu dimenziju pa su svoju ponudu predstavili i sindikatima te od sva tri (PPDIV, Novi sindikat i Sindikat Badel 1862) koji u Badelu imaju članstvo dobili zeleno svjetlo za ulazak u tvrtku.

Njihov cilj je ponovno integrirati Badel 1862 i sisački Badel gdje proizvode jaka alkoholna pića i ocat. On je  otcijepljen od matice lošim potezima jedne bivše uprave, a u portfelju Meteora je od lani. Ulaganjima u proizvodnju, marketing i prodaju namjeravaju od Badela 1862 izgraditi snažnu kompaniju koja će vrlo brzo postati moćna i spremna za akvizicije ne samo u regiji nego i šire, ističu u Meteoru i dodaju kako su svoju ponudu razradili do najsitnijih detalja jer u slučaju njezina odabira žele otkloniti mogućnost bilo kakvih dvojbi i prigovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close