Marić potvrdio: Belgijski brodovlasnik Jan De Nul naplatio je jamstva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dosad je plaćeno 4,4 milijarde kuna jamstava za brodogradnju, a za naplatiti je preostalo 120 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da iznos koji su porezni obveznici platili do danas po osnovi državnih jamstava koja su protestirana za gradnju brodova u Uljaniku, a koji nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna.

Naime, Novom listu je iz Vlade potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao "kraći" za više od 900 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanje novinara Marić je izvijestio kako su u proteklih nekoliko dana "izregulirane obveze", tako da zadnja brojka onog što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.

Očekuje se nastavak gospodarskog rasta

Na pitanje predviđa li daljnji rast BDP-a ili stagnaciju, Marić je odgovorio da predviđa rast.

Od tromjesečja do tromjesečja pratimo dinamiku, sada smo svi zadovoljni jer je došlo do ubrzanja gospodarske aktivnosti. Iz ove današnje perspektive treba vidjeti što će biti u ostatku godine, kazao je.

Podsjetio je da je Vlada za cijelu godinu projicirala rast od dva i pol posto i s tom procjenom radili procjena proračuna.

"Već temeljem ovog rezultata za prvo tromjesečje moguće je raditi korekcije procjena rasta za cijelu godinu,no Vlada to još u ovom trenutku ne radi", dodao je. 

Dodao je kako je nedavno donijet program konvergencije, krajem srpnja u planu je donošenje smjernica ekonomske i fiskalne politike, a na jesen slijedi proračunski proces.

Istaknuo je zadovoljstvo rastom investicija što je pridonijelo rastu BDP-a, ali i napomenuo da još uvijek postoji visoka uvozna komponenta te je stoga važno jačati domaću proizvodnju.

 

Komentari (7)
 • Vortac
  Vortac 20:33 30.5.2019.

  Pustimo sad te milijarde, sezona je stigla i državne institucije se moraju posvetiti hvatanju pravih kriminalaca, a to su gramzivi ugostitelji koji nisu fiskalizirali krempitu i 2 kuglice sladoleda.

 • purCo
  purCo 14:18 30.5.2019.

  viewer


  Zar nije Horvat tvrdio da je u dijalogu s naručiteljem broda i da je sve pod kontrolom. Toliko arogancije i nesposobnosti rijetno se viđa. Jedina svijetla točka ove vlade je Zdravko Marić, ostali, smućaj te prolij.

  mislim da je govorio u Otvoreno, da će naručitelj naplatiti jamstva i da pregovaraju s njim da otkupi taj brod i već tada nagovijestio da neće moći naplatiti iznos, koji je plaćen jamstvom, ali jedan veliki postotak hoće, koliko ?
 • viewer
  viewer 12:51 30.5.2019.

  Zar nije Horvat tvrdio da je u dijalogu s naručiteljem broda i da je sve pod kontrolom. Toliko arogancije i nesposobnosti rijetno se viđa. Jedina svijetla točka ove vlade je Zdravko Marić, ostali, smućaj te prolij.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!