Marić: Agrokor je imao isti tretman kao drugi porezni obveznici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Agrokor je imao isti porezni tretman kao i svi drugi porezni obveznici, izjavio je u petak ministar financija Zdravko Marić, upitan za komentar informacije da Državno odvjetništvo "češlja" dobavljače Agrokora zbog prikrivenog financiranja koncerna putem mjenica, te kako oni optužuju državu za prikriveno financiranje neredovitom naplatom PDV-a, koncesija i drugim potezima.

"Što se tiče poreza, ono što sam jučer čuo ne mogu drugačije nazvati nego opet kao jednu vrlo paušalnu ocjena koja je iz ne znam kojih razloga ponovno stavljena u medijski prostor", kazao je Marić je u odgovoru na pitanje novinara uoči sjednice Vlade.

Podsjetio je kako se u jeku izbijanja cijele te priče, kada je dio fokusa javnosti bio  usmjeren na njega, pojavila prijava Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da Agrokoru dopuštane određene aktivnosti koje nisu drugim poreznim obveznicima.

U mišljenju Porezne uprave vrlo jasno je pokazano, kako je rekao, da ne može iznositi pojedinačne podatke o pojedinim poreznim obveznicima, jer je to institut porezne tajne.

"Spekulacije koje su se tada pojavile o dugovima, a u tom trenutku se u javnom prostoru baratalo s brojkom od šest milijardi kuna, značile bi da dvije godine ništa poreza nije naplaćeno. Ja sam tada to odlučno demantirao, ali sam isto tako rekao da na žalost, s obzirom na zakonske ograde koje imam, ne mogu komentirati poreznu tajnu", rekao je Marić.

Podsjetio je kako je povjerenica za informiranje dala mogućnost pojedinim medijima da odu u Poreznu upravu i uvjere se u to o čemu je govorio tj. da provjere porezne bilance iz čega im je bilo vidljivo, da je tretman prema Agrokoru bio kao i prema ostalim svim poreznim obveznicima.

Dobar dio dobavljača, kako je kazao, također je u kategoriji velikih poreznih obveznika i oni dobro znaju kakve su procedure i kako Porezna uprava pristupa njima. Nije bilo nikakvih specifičnih tretmana prema Agrokoru već je jednak pristup prema svim poreznim obveznicima, kazao je Marić.

Naveo je kako nije bilo niti jednog ugovora o obročnoj otplati, niti jednog oprosta duga.

"Ako je kao i kod ostalih poreznih obveznika došlo do određenog kašnjenja u plaćanjima, poduzimane su zakonom predviđene mjere, odnosno obračunavate su kamate", rekao je Marić te ponovio kako svi porezni obveznici imaju jednaki tretman.

Što se tiče koncesija, kazao je kako ne može govoriti detalje jer je njihova naplata u ingerenciji pojedinih ministarstava, ovisno o kojoj se koncesiji radi.

Predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković je u Dnevniku Nove TV rekla je uz ostalo da su se mjenice kao oblik financiranja Agrokora pojavile 2012. godine, a komentirajući medijske tvrdnje da su izdavajući mjenice dobavljači financirali Agrokor, rekla je da su dobavljači poslovali u skladu sa zakonom.

Ako se dobavljačima stavlja na teret da su prikriveno financirali Agrokor, što je onda s državom koja nije uredno naplaćivala PDV, koncesije i zakup zemljišta, upitala je Vidaković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!