Maras na potezu, mora izvući obrtnike iz škripca

Autor: Danijela Jozić / VLM , 11. ožujak 2013. u 08:46
Obrtnici ugroženi zbog novog modela naplate PDV-a

Navodno se priprema amandman na prijedlog Zakona o PDV-u u korist obrtnika i mikro tvrtki.

Novi prijedlog Zakona o PDV-u koji je ministar financija Slavko Linić predstavio na Vladi prošlog tjedna digao je na noge obrtnike i to zbog odredbe prema kojoj bi od početka 2014. godine trebali plaćati PDV odmah po izdanom računu, a ne kao što je to dosad bio slučaj, u trenutku kad ga i naplate. Ipak, sudeći prema razvoju događaja prošlog petka, čini se da obrtnici mogu odahnuti. Naime, već drugo jutro nakon Vladine sjednice oglasio se putem Twittera ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Puno obrtnika me zove pa ovim putem poručujem da ću predložiti da se prijedlog Zakona o PDV-u popravi tako da se i dalje plaća po naplati", napisao je Maras.  

Hvataju se za glavu
Tijekom tog istog dana iz Ministarstva obrta i poduzetništva nije bilo moguće dobiti službeno očitovanje što će konkretno poduzeti ministar. Početkom ovog tjedna Maras bi trebao s ministrom Linićem naći neko zajedničko rješenje, a navodno se već priprema amandman koji će ići u korist obrtnicima, te mikro tvrtkama. Zašto to ministri nisu razriješili na ranijim Vladinim koordinacijama, nismo doznali.   I Hrvatska obrtnička komora (HOK), koja se oglasila priopćenjem odmah nakon sjednice Vlade, upozorivši da je ovakav prijedlog zakona neprihvatljiv, šalje ovih dana dopis nadležnim ministarstvima. "Od 83.000 obrtnika, 18.000 ih je blokirano. Uvedu li nam naplatu PDV-a po izdanoj fakturi, još ih 20.000-25.000 neće moći podmirivati obveze", rekao nam je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. Dok smo razgovorali bio je u Zadru na susretu prijevoznika. "Svi se hvataju za glavu. Prijevoznici u prosjeku naplate fakture za 90 dana. Poskupilo im je gorivo i ulazni troškovi, a moraju investirati i u ekološke prilagodbe prema standardima Europske unije", upozorava prvi čovjek HOK-a. 

Očekuju bezuvjetnu podršku
"Prođe li ovakav prijedlog zakona, svi će obrtnici završiti u dužničkom ropstvu. Oni koji rade s državnim poduzećima na naplatu čekaju i po osam mjeseci. Od ministra Marasa u ovom slučaju očekujemo bezuvjetnu podršku", poručio je Ranogajec. Dodao je da se u  Bruxellesu sada uvode mjere koje bi trebale olašati biznis malim i srednjim poduzetnicima čije je poslovanje prema prihodu manje od dva milijuna eura  i to upravo na način da porez plate tek kad naplate uslugu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close