Mamić noć proveo u pritvoru, danas na ispitivanju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2013. u 11:20
Zdravko Mamić. Photo: Jurica Galoić/PIXSELL

Izvršni predsjednik Dinama danas će nakon noći provedene u pritvoru biti doveden na ispitivanje u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

Izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, danas će nakon noći provedene u pritvoru biti doveden na ispitivanje u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, koje bi trebalo odlučiti hoće li za Mamića tražiti određivanje pritvora zbog uvreda na račun ministra Željka Jovanovića.

Jedan od njegovih branitelja Mate Matić izjavio je danas Hini kako će Mamića sigurno danas privesti na ispitivanje ali još ne zna kada. Dodao je da su zvali sve institucije i da su se usuglasili kako je za Mamićev slučaj, kojeg se tereti za poticanje na nasilje i mržnju, nadležno Općinsko, a ne Županijsko državno odvjetništvo. U Županijskom državnom odvjetništvu potvrdili su da je za Mamićev slučaj nadležno Općinsko državno odvjetništvo.

Tužiteljstvo će danas saslušati Mamića i zatim odlučiti o daljnjim koracima, rekao je odvjetnik Matić, ocijenivši kako ne vidi ni jedan opravdan razlog za Mamićevo pritvaranje jer je riječ o snimljenoj izjavi pa nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao ni opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela.

Mamić je jučer poslijepodne priveden na obavijesni razgovor u policiju nakon što je ranije u eteru Soundset Plavog radija iznio niz uvreda na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, za kojeg je rekao da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege".

Najnoviji Mamićev verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, no njegovi odvjetnici pak, ocijenjuju, kako je riječ o "političkoj hajci" na Zdravka Mamića u kojoj svi žele "prikupiti bodove".

Hrvatski nogometni savez najavio je pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Dinama i člana Izvršnog odbora HNS-a, zbog kršenja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako su Mamićeve izjave "vulgarne i primitivne" te govor mržnje, a premijer Zoran Milanović rekao je, uz osudu, kako je "dobro, koliko god to bilo grozno, da ljudi na temelju tih izjava vide razliku između dva svijeta".

Za kazneno djelo za koje ga se tereti, prijeti mu kazna do tri godine zatvora. "Mislim da se ovdje ne radi ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi", kazao je Mamićev odvjetnik Mate Matić jučer poslije ispitivanja u policiji, nakon čega je njegov branjenik odveden u pritvor na Oranice. Uz Matića u Mamićevom odvjetničkom timu su Ante Madunić i Jadranka Sloković a kao njihovi zamjenici na raspolaganju su mu odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close