Makarska rivijera: Više stranih turista nego prošle godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 15:50
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Za to su zaslužni inozemni gosti koji je 48.187 ili 5 posto više, dok je domaćih turista 12 posto manje nego lani.

Makarska rivijera ovih dana bilježi bolju posjećenost gostiju nego prošle godine, u ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima turističkih ureda i županijske turističke zajednice, odmor provodi 50.140 gostiju ili 4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Za to su zaslužni inozemni gosti koji je 48.187 ili 5 posto više, dok je domaćih turista 12 posto manje nego lani.

Po broju gostiju vodi Makarska gdje boravi 10.645 turista, u Baškoj Vodi ih je 10.177, a zatim slijede Gradac, Tučepi i Podgora koji su bolje posjećeni nego lani, dok Brela, Živogošče i Igrane bilježe pad broja turista.

I šestomjesečna turistička bilanca Makarskog primorja potvrđuje se u brojnijim dolascima i noćenjima gostiju nego prošle godine. Na rivijeri je do konca lipnja boravilo 165.850 turista koji su ostvarili 875.708 noćenja, što je za po 3 posto bolje od lanjskog šestomjesečnog učinka.

Grad Makarska, prema podacima Turističkog ureda, danas ugošćuje 10.645 gostiju pa su ukupni smještajni kapaciteti čak za 7 posto bolje popunjeni nego u isto vrijeme prošle godine.

U prvih šest mjeseci pak Makarska je ugostila 42.353 turista sa 214.461 noćenje, što je povećanje u dolascima turista za 18 posto, a noćenja za 13 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Članovi Turističkog vijeća makarske Turističke zajednice na današnjoj su sjednici izrazili zadovoljstvo dosadašnjim turističkim prometom, ali i upozorili kako je privatni smještaj lošije popunjen nego lani.

Dok su hoteli i dva novootvorena apart-hotela u Makarskoj uglavnom vrlo dobro popunjeni i za nastavak odmora u tim se objektima preporuča prethodna rezervacija smještaja, u sobama i apartmanima privatnih kućevlasnika bilježi se pad broja gostiju.

S ove godine novo prijavljenih 200 iznajmljivača u Makarskoj se 1394 privatna kućanstva bavi turizmom, no, brojna ponuda smještaja u "sivoj ekonomiji" ostaje neregistrirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close